Читај ми!

Какво млеко пијемо?

Док Министарство пољопривреде тврди да нема афлатоксина у млеку, покрајински секретаријат тврди да је ситуација алармантна. Mинистар Горан Кнежевић данас сa произвођачима млека, инспекцијама и лабораторијама о исправности млека.

У Националној организацији потрошача и Министарству пољопривреде кажу да у млеку нема канцерогеног афлатоксина у границама већим од дозвољених. Међутим, покрајински секретар за пољопривреду Горан Јешић објавио је податке испитивања млека, у којима је пронађена недозвољена количина афлатоксина.

Резултати провере квалитета данас ће бити достављени премијеру и министру пољопривреде, од којих очекују конкретне мере. Министарка регионалног равоја и локалне самоуправе Верица Калановић изјавила је да ће министар пољопривреде Горан Кнежевић данас имати састанак с произвођачима млека, инспекцијама и лабораторијама о исправности млека.

Концентрација афлатоксина у домаћем млеку у границама је нормале, утврђено је узорковањем 17 врста дуготрајног млека највећих произвођача у независној лабораторији, кажу у Националној организацији потрошача.

"Од тих 17 код четири је откривена доња граница детекције афлатоксина, док је у 13 отктивена горња граница афлатоксина. Договор је са Министарством пољопривреде да у наредних месец дана ветеринарски инспектори оду на терен, оду до произвођача, поделе препарате који могу да елиминишу присуство афлатоксина", каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

Према његовим речима, резултати анализа показују да постоји основа да храна за животиње није тог квалитета која би требало да буде.

Међутим, покрајински секретар за пољопривреду Горан Јешић јутрос је на сајту објавио податке о испитивања млека, према коме је у 29 од 35 узорака, пронађена недозвољена количина афлатоксина.

"Ја сам као потпредседник Владе Војводине јуче хитно доставио допис премијеру и министру пољопривреде где сам их обавестио о анализима и затражио да реагују по том питању", каже Јешић. Међутим, према његовим речима, нико се од државних институција није огласио.  

Јешић најављује да ће до краја  недеље бити готови резултати из још две лабораторије које су испитивале узорке млека.

Коментаришући изјаву Горана Јешића да је у већини испитаних узорака млека повећана концентрација афлатоксина, Динкић је новинарима у Новом саду рекао да је "здравље људи најважнија ствар и зато треба озбиљно испитати што је Јешић рекао".  

Анализе квалитета млека, по његовим речима, треба да ураде стручњаци и обавесте јавност о резултатима, како би биле предузете потребне мере.  

Председник скупштинског Одбора за здравље и породицу Душан Милосављевић најавио је да ће сазвати седницу Одбора како би се разговарало о млеку и намерама Владе.

Шабачка млекара: Афлатоксин је из кукуруза

Заменик директора Шабачке млекаре Милојко Јанковић рекао је да су њихови производи међу најздравијим у Србији. 

"Нисмо изненађени што је наше млеко једно од најбољих и најздравијих јер обраћамо пажњу на квалитет исхране крава. За појаву афлатоксина крива је плесан из кукуруза и треба водити рачуна о сировинској бази а ми, као део система 'МБ Фармаком' имамо и фабрику сточне хране у којој технолози пазе на компоненте", рекао је Јанковић за агенцију Бета.

Према његовим речима, то није довољно те се мора радити и на едукацији коопераната да би се на крају добио добар и здрав производ.

Јанковић је навео да постоји и хемијско-технолошки систем за неутралисање афлатоксина, али да га користи мали број млекара.

Према његовим речима, свих 4.000 коопераната Шабачке млекаре имају подршку и савете агронома и технолога прераде млека у свакој фази производње.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи