Читај ми!

Закони не штите труднице без сталног посла

Труднице и породиље које раде на одређено време нису заштићене законом, па послодавци имају могу да их отпусте када им истекне уговор, упозорава Бојана Селаковић из Удружења "Родитељ". Ресорно министарство позива послодавце да не отпуштају труднице, а на грађане да такве случајеве пријаве инспекцији.

Представница Удружења "Родитељ" Бојана Селаковић оцењује да закони не штите труднице и породиље које раде на одређено време, тако да послодавци имају сва права да их отпусте када им истекне уговор.

Мајке које су на тај начин радно агажоване имају проблеме и код уписа деце у вртиће и предшколске установе, рекла је Бојана Селаковић агенцији Бета.

"То је нешто што мора да се промени. Да ли ће то бити тако да оног тренутка када жена затрудни, да јој просто мирује радни однос како би могла да остварује своја права, или ће се законски предвидети обавеза послодавцима да таквим женама мора да се продужи радни однос, то је ствар о којој може да се разговара", каже Селаковићева.

Према њеним речима, Удружењу "Родитељ" свакога дана јави се бар једна трудница или породиља која има проблем да оствари своја родитељска права јер није у сталном радном односу.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике позвало је недавно послодавце да не отпуштају труднице, а на грађане и саме труднице апеловало да такве случајеве пријаве надлежној Инспекцији рада.

"Сви ми као грађани треба да пријавимо такве случајеве и да охрабримо труднице око себе да, ако су то доживеле, пријаве Инспекцији рада, да би лакше могли да таргетирамо појединачне случајеве", каже за Бету државна секретарка у ресорном министарсву Бранкица Јанковић.

Послодавцима поручује да отпуштањем трудница отежавају борбу против беле куге, као и да је правно гледано, ако трудници није истекао уговор о раду, а уручен јој је отказ, њен повратак на посао неминован.

"Ако је истекао уговор на одређено време, онда послодавац јесте у праву, али мислим да би сви послодавци требало да размисле о стању те жене, као и о томе да сви ми сносимо одговорност за стање у нашој земљи", истиче Јанковићева.

Бојана Селаковић из удружења "Родитељ" најавила је почетак акције чији је циљ да се изједначе права стално запослених и људи који су ангажовани уговорима о делу или на одређено време. Додаје да ће кампања почети најкасније за месец дана.

Удружење "Родитељ" нема тачан податак колико жена ради, а да није запослено на неодређено време. Процене Савеза самосталних сидиката од прошле године су да у Србији ради на црно од 300.000 до миллион људи.

Стратегија остала мртво слово на папиру

Селаковићева оцењује да би ситуација била много боља да Стратегија о подстицању рађања није остала "мртво слово на папиру".

Стратегија је усвојена 2008. године, а званични став државе је да се она не примењује пошто нема новца, односно за њену примену се већ годинама не одвајају средства из буџета.

Међутим, Селаковићева каже да се многа решења из Стратегије не односе на финансијску подршку родитељима и да би тај документ могао да се оствари ако би постојала политичка воља.

"Проблем је у томе што тренутно не постоји воља да се о породици брине на системски начин. Да би родитељи осетили да су заштићени и да имају подршку државе, потребно је да се укључи више различтих сектора - од сектора социјалне заштите, здравственог сектора, образовног система и потребно је да постоји координација свих тих шитема", рекла је она.

Представница Удружења је навела да поједине локалне самуправе, као што су Београд или Јагодина, примењују одређене делове стратегије.

У тим градовима труднице и породиље добијају пуну плату док су на боловању и обезбеђено је да вртићи и предшколске установе раде продужено.

"Постоји читав спектар услуга који би помогао родитељима, а које је лако остварити. У оквиру постојећих услуга које локалне самоуправе пружају могуће је да се и ове мере инкорпорирају", наводи Селаковићева.

Према њеним речима, право на дечји и родитељски додатак и неплаћање ПДВ-а за беби опрему и храну, само су мере којима се смањује сиромаштво, а не подстиче наталитет.

"Суштински, ништа се неће тим мерама променити, јер да би дошло до промене, морамо да водимо системску бригу о породици. Оног тренутка када неко помисли да има дете мора да зна шта га чека", закључује Бојана Селаковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи