Читај ми!

Каменовали кућу са азилантима

Власник куће у лајковачком селу Врачевић, у којој су смештени азиланти, изјавио је да су неки људи каменовали кућу у којој странци бораве. Општинско веће од Владе тражи да до петка реши проблем тако што ће преселити азиланте.

Каменована је кућа у лајковачком селу Врачевић, у којој су смештена 82 азиланта за које није било места у прихватном центру у Боговађи, изјавио је власник куће Драгић Стојковић. Према његовим речима, комшије нису имале ништа против боравка азиланата, али су неки људи каменовали кућу у којој странци бораве.

Општинско веће у Лајковцу подржало је протест мештана Врачевића и од Владе затражило да до петка реши проблем тако што ће преселити азиланте.

У изјави агенцији Бета, Драгић Стојковић, који је своју кућу изнајмио за смештај азиланата, рекао је да његове комшије у Врачевићу нису правиле проблеме, али да су појединци каменовали кућу у којој бораве азиланти, због чега је морала да интервенише полиција.

Стојковић живи у суседном селу Дучић, у Мионичкој општини, али има и кућу у Врачевићу. Он се јавио на оглас центра из Боговађе и лајковачког Црвеног крста за издавање вишка стамбеног простора за смештај азиланата.

"Са надлежнима сам 24. јануара склопио уговор о издавању куће у Врачевићу за 50 евра месечно по азиланту. Уложио сам око 4.000 евра како бих објекат додатно оспособио", рекао је Стојковић.

Уз постојеће, требало је направити још два купатила. Стојковић није имао новац, па је тај посао требало да уради ЈКП "комуналац" из Лајковца.

Мештани су се, међутим, побунили и од тога није било ништа. 

"Треба доћи увече и видети те несрећне људе, који су 'из белог света' стигли у Србију, Боговађу и Врачевић, па схватити њихову муку. Они траже само залогај хлеба и да у топлом преноће. Обезбеђено им је грејање на дрва, спавају у војничким креветима на спрат", каже Стојковић.

У Центру за азиланте у Боговађи смештено је 150 особа, један део од 150 азилната смештен је по околним селима уз надокнаду од 50 евра месечно по азиланту, а неки још немају смештај.

Тај центар је, одлуком Владе Србије, отворен у јуну 2011. како би се решили проблеми пребукираног центра у Бањи Ковиљачи.

Настојања државе да проблем азиланата трајније реши у некој од касарни Војске Србије до сада нису уродила плодом, уосталом и због сличних протеста мештана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи