Читај ми!

Изабрани добитници националних пензија

Добитници националних пензија су изабрани, али њихова имена још нису званично саопштена. Иако су поједини чланови Комисије упозоравали на непрецизне критеријуме, посао је већ завршен.

Комисија за доделу признања за врхунски допринос националне културе завршила је рад. Списак добитника је направљен, али није званично објављен. Поједини чланови Комисије упозоравали су на непрецизне критеријуме, али је посао ипак завршен.

Изворна идеја за доделу признања, у новчаном износу, за врхунски допринос националној култури била је да се слободним уметницима омогуће пристојна примања. Међутим, већ на почетку, 2007. године, од тога се одустало. И на списку су се нашли, пре свих, академици, професори, естрадни уметници - дакле, и они са већ високим примањима.

"Знам велики број уметника, које пратим. Такозвани слободни уметници, кад онемоћају у пензинерске дане, једва састављају крај с крајем. То би требало да буде нека заштита, социјала, да умру часно, да оду с овог света бар без великих брига и великих невоља матријалне природе. То сад није случај и због тога мислим да је критеријум суштина", каже историчар уметности Никола Кусовац.

Музички уметник Миња Субота сматра пак да на национално признање које подразумева доживотно 50 хиљада динара месечно, треба другачије реаговати.

"Наравно ту има и тај метеријални додатак, а њега треба гледати на следећи начин. Он ће уметницима који добију то признање, а највећи број њих су активни, омогућити да даље, у много бољим и лакшим условима, стварају вредна дела и даље богате нову, нашу Србију", истиче Миња Субота.

Филмска и музичка уметница Оливера Катарина сматра да треба повести рачуна и о саставу Комисије која одлучује о признањима.

"Ја бих напаравила жири, да ме неко пита, који би се бавио само народном и озбиљном музиком. Ти исти људи не могу да суде о глумачким талентима, јер не познају то. Посебан жири за писце, посебан за глумце. Не може пет људи да одређује све", поручује Оливера Катарина.

Међу именима који су се ове године нашли на списку носилаца признања су и: глумци Мики Манојловић, Предраг Ејдус, Љиљана Драгутиновић, музичари Драган Живковић Тозовац, Фејат Сејдић, архитекта Небојша Крстић, књижевник Милован Витезовић.

До сада су се признања за врхунски допринос националној култури одрекли академици Добрица Ћосић, Матија Бећковић, Светлана Велмар Јанковић, Љубодраг Симовић, Никола Кока Јанковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи