Читај ми!

Дочек Српске нове године

Следи нам још једна Нова година, српска, по јулијанском календару. Влада је препоручила да 14. јануар буде нерадни дан, а грађани ће је дочекати на трговима, у кафанама, код куће... Ту је и црквени празник, Свети Василије Велики и нови удар на већ истањен новчаник.

Света гора, Српска црква, Руска, Јерусалимска и Грузијска православна црква, које време  рачунају према јулијанском календару, почетак нове године обележавају служећи молебане. А православни верници испраћај старе године величају у домовима, у кругу породице. Многи ће свечарити и организовано - на трговима и у угоститељским објектима.

У две недеље две нове године - грегоријанска и јулијанска. За прву, старију 13 дана по правилу се потроши више новца, па се Српска нова година углавном слави скромније. Зато ће већина вечерас остати код куће. Разлог више је и то, како кажу, што њихов новчаник не може да одговори на захтевне понуде бројних угоститеља који пошто-пото желе да напуне касе.

Грађани кажу да ће се некако снаћи "иако се све истрошило".

Кафеџије поручују да ће цене бити исте као и свако друго вече, а улаз слободан. Просечна цена дочека Српске нове године у клубовима  у које излазе млади је око 2.000 динара. Понегде је урачунато и пиће. Срби воле добро да поједу, кажу у Складарлији јер они који зову распитују се највише шта је на менију.

"Српско хладно предјело, мешани роштиљ са пекарским кромпиром, салата, лепиња и пита са јабукама", препоручује угоститељ Душко Стојановић.

Са добром понудом али малим очекивањима продавци су јутрос изашли на пијаце.

"Увек смо за ову Нову годину 31. добро радили, али за Божић и Српску нову годину увек је слабије било", кажу продавци.

Улазак у нову годину по јулијанском календару грађани ће моћи да дочекају и испред Храма Светог Саве уз кувано вино, ракију и традиционални ватромет.

Осим за славље, 14. јануар дан је и за посебне молитве, благодет за прошлу и молебан за предстојећу годину. Тог дана Српска православна црква и њени верници, обележавају три празника.

"Оно што је за нас значајније то је да тог дана славимо празник господњи, Обрезање господње, славимо и Светог Василија Великог и наравно Нову годину. По традицији ми кажемо да је то Српска нова година, де факто то није Српска нова година јер српски календар не постоји", каже Радивој Панић, старешина светосавске цркве.

Ових дана послодавци су се двоумили да ли да послушају препоруку Владе Републике Србије да 14. јануар буде нерадни дан. Запослени се радују слободном дану јер неће морати са дочека право на посао.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи