Борба са временом и пет метара муља - спасилачки тим Србије трага за преживелима у БиХ

Помоћник начелника Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице Милош Миленковић рекао је да после бујичних поплава у БиХ наш тим наставља деловање у два смера - потрагу за несталима, а и учествује у евакуацији становништва. Специфичност овог терена је да су у питању велике површине на којима се трага за малим бројем лица, у питању су минути", каже Миленковић.

У Босни и Херцеговини након катастрофалних поплава на терену је 36 припадника специјалистичког тима за спасавања Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације, са 12 возила.

Помоћник начелника Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице Милош Миленковић рекао је за РТС да је у БиХ због најава нових падавина донета одлука о евакуацији становништва и да ће тим Србије учествовати у том задатку.

"То говори о компликованој ситуацији на терену. Наш тим наставља деловање у два смера. Настављају потрагу за несталима, а и евакуацију становништва", каже Миленковић.

Према његовим речима, спасиоци се суочавају са низом специфичности, са пет метара наслага, тако да ће деловати и "Србијаводе" са тешком механизацијом, јер без тога не би могло ништа да се учини.

"Након иницијалног захтева БиХ, МУП је одреаговало за неколико минута. Тим је упућен у недељу у БиХ. По доласку су се ставили локалним властима на располагање", каже Миленковић.

Прецизира да су задаци тима потрага за несталима, достава хране, припадници се ангажују и на оспособљавању путева, а данас ће учествовати и у евакуацији становништва услед најављених нових непогода.

"Свака ситуација доноси ново искуство, мењали смо тактичко деловање, тим је обучен да делује у таквим ситуацијама. Једна специфичност овог терена је да су у питању велике површине на којима се трага за малим бројем лица. У питању су минути", навео је Миленковић.

Како је рекао, искуство из Турске нам говори да има мало веравотноће да ће се пронаћи неко жив, тим Србије је у Турској наком 72 сата пронашао живу особу.

Миленковић је истакао да локалне власти доносе одлуку када се престаје са претрагом терена.

На питање да ли су сличне бујичне поплаве могуће и у Србији, каже да ризик постоји у брдско-планинским пределима Западне, Југозападне Србије. Међутим, истиче да су мале шансе да се то догоди код нас, али да су ватрогасне јединице спремне да делују у таквим ситуацијама.

"У БиХ мештани нису стигли да искоче из кућа. МУП је ишао у корак са временом, електронска платформа за прослеђивање информација подразумева да грађани добију поруку да су на њиховој локацији могуће бујичне поплаве и како да реагују. То доприноси подизању свести грађана, да би могли да реагују пре него што буде касно", објаснио је Миленковић.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи