Читај ми!

Нормализација на тржишту лекова

У октобру се очекује нормализација на тржишту лекова, каже за РТС министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. Покренут је поступак да све труднице и малолетници бесплатно користе здравствене услуге без обзира на то да ли имају здравствену књижицу, навела је министарка.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је да проблем лекова није потпуно решен, али да очекује да ће се тржиште лекова нормализовати у октобру.

"Већ у октобру ми ћемо имати снабдевеност тржишта", рекла је министарка здравља у Дневнику РТС-а. Ђукић Дејановић је прецизирала да ће се тада у апотекама наћи и бруфен.

Како је навела, више од годину дана није било 521 лека у апотекама. "Догађало се да се у Републици Српској и Мађарској купује 'Галеникин' бруфен и већ је почело да се развија црно тржиште", истакла је Славица Ђукић Дејановић.

Узрок несташице је било то што није била одређена максимална цена.

"То смо то учинили, али опет постоји могућност да нема лекова зато што треба да се одреди, не само максимална цена него и реална цена како би произвођачи и дистрибутери лекова били мотивисани да раде", рекла је Ђукић Дејановић додајући да ће то ће врло брзо бити учињено.

Говорећи о проблему неплаћања доприноса Републичком фонду за задравствено осигурање, министарка је навела да инспекцијске службе из домена финансија треба да раде свој посао.

"Имамо пакет мера који се најављује на том плану и уверена сам да ће Влада истрајати у томе да они који раде издвајају доприносе који треба да стигну у Републички завод за здравстврно осигурање, јер је то банка здравства", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка здравља је подсетила да је покренут поступак да се све труднице и малолетници третирају као ургентно оболеле особе, односно да бесплатно користе здравствене услуге без обзира на то да ли имају здравствену књижицу.

Кад је реч о листама чекања, Ђукић Дејановић каже да се мора узети у обзир то да пацијент коме ће се погоршати здравствено стање због чекања мора бити приоритетно решаван.

Она је такође казала да "морамо имати јединствене листе на којима се налазе потенцијално сви лекари који могу интервенисати, и све институције које у томе учествују".

Министарка здравља је рекла да су неки кораци на том пољу учињени и за кардио-хируршке интервенције се сада чека три до шест месеци. За листе најфреквентнијих проблема, попут операција кука и катаракте министарка очекује да буду решене у наредних месец дана.

"Плате по учинку - стимулисање најбољих"

Када је реч о новом начину обрачунавања зарада лекара и медицинских техничара по учинку, Ђукић Дејановић је истакла да је "пацијент центар догађања у организацији здравствених активности".

Министарка је поновила да неће бити смањене плате здравствених радника, а, како је објаснила, повећање зарада биће усмерено на стимулисање оних који посао раде квалитетније.

"За просек квалитета узимаће се репер просека плате, а све што је изнад тога биће подељено онима који раде више, квалитетније", објаснила је Ђукић Дејановић додајући да је, нажалост, реалност таква да су плате у здравству мале.

Говорећи о тендеру за вантелесну оплодњу, министарка је подсетила да није успео један тендер Републичког завода за здравствено осигурање јер "нико од учесника није имао комплетну документацију".

Кад је реч о ретким болестима, министарка је навела да је донет нови правилник који ће омогућити да се потребе деце која болују од ретких метаболичких болести финансирати из буџета. Она је усмерила родитеље и све који брину о таквој деци на РФЗО како би остварили своја права.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи