Читај ми!

Парастос страдалима у Медачком џепу

Парастос поводом 19. годишњице од страдања српских цивила у нападу хрватске војске на Медачки џеп, код Госпића, одржан у Цркви Светог Марка у Београду. У акцији хрватске војске убијено је 88 Срба.

Поводом 19. годишњице агресије хрватске војске на Медачки џеп код Госпића, служен је парастос у Цркви Светог Марка у Београду.

Становници Медачког џепа који су дошли на парастос изнели су потресна сведочења о ономе што се дешавало, а многима је у нападу хрватске војске страдала комплетна имовина.

"Мени је тешко да долазим на ове парастосе јер сам управо ја од хрватске стране преузео посмртне остатке 51 погинулог", каже директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

У акцији хрватске војске на Медак, од 1. до 17. септембра 1993. године, убијено је 88 Срба.

По завршеној акцији, а према подацима Документационо-информационог центра Веритас, хрватска војска предала је српској страни 52 леша, а припадници Унпрофора су из директне борбе извукли још 18 лешева, од којих је већина била измасакрирана и запаљена, а 2000. године пронађено је још 11 лешева скривених у септичкој јами.

Хашки трибунал је у јулу 2001. године подигао оптужницу против тројице хрватских генерала - Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, за злочине у Медачком џепу.

Бобетко је умро у априлу 2003. године, док је Хашки трибунал предмете против Адемија и Норца 2005. године пребацио хрватском правосуђу.

Мирко Норац, који је осуђен на 15 година затвора због ратног злочина над цивилима српске националности у Госпићу и Медачком џепу, пуштен је 25. новембра 2011. године из затвора у Поповачи пошто је одслужио две трећине казне.

Одлуку о пуштању Мирка Норца на условну слободу, четири године пре истека казне, донела је у септембру Комисија за условни отпуст пошто је у затвору провео више од десет година, од марта 2001.

Мирко Норац најпре је осуђен на 12 година затвора за планирање и ликвидацију више десетина српских цивила у Госпићу 1991. године, а затим и на шест година затвора за убиство цивила и заробљеника у Медачком џепу. Те две казне су обједињене у казну од укупно 15 година. Адеми је ослобођен оптужби.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи