Читај ми!

До места у просвети за 7.000 евра?

У току истрага о куповини радних места у просвети. Цене радног места у просвети на црном тржишту варирају од 3.000 евра у Нишу до 7.000 у Београду, тврде представници Форума београдских гимназија. У просветној инспекцији и Друштву директора Србије апелују да се пријаве поткрепе доказима.

Цене радног места у просвети на црном тржишту варирају од града до града, кажу представници Форума београдских гимназија. У Нишу, како кажу, посао се може добити за 3.000 евра, у Новом Саду за 5.000, док у Београду професорско радно место кошта највише, око 7.000 евра.

"Верујте да је то реална цена, чак смо добили и више цифре, значи то је цена два хектара земље. Исплати се. Ми смо у последње време добили на десетине дописа. Стање у образовању је потпуно свуда исто, примећује се да тамо где је сиромашнија средина тога има више", каже Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија.

Иако у Форуму кажу да је њихов посао да само укажу на проблем без конкретних имена, јер је то, тврде, посао других служби, Друштво директора Србије инсистира на доказима и именима, јер су у противном сви оклеветани. Приликом запошљавања, напомињу, припритет имају технолошки вишкови.

"Наравно да има притисака, а ко одолева зависи од човека. Слажемо се, ако има директора који узимају паре, да се стане томе на пут и одстране из система", каже Дејан Недић из Друштва директора Србије.

У просветној инспекцији тврде да је процедура запошљавања потпуно транспарентна и да укључује и мишљење синдиката. Пријаве о некоректности рада директора често су анонимне. Било је и случајева да иза захтева за смену директора, стоји нечији лични интерес.

Начелник републичке просветне инспекције Велимир Тмушић каже да су обично неки други људи заинтересовани да буду директори. "Посао у образовању је један од сигурних послова и онда је то нека циљна мета многих да се yпосле тамо", каже Тмушић.

Стога, у Инспекцији, апелују да се пријаве поткрепе доказима. Њих је у прошлој години било, око 30.

"Ми те све пријаве које добијемо, одмах прослеђујемо надлежној полицији, која утврђује и када утврди, ако има елемената ми добијамо одговор и поступамо даље. Ми до сада нисмо добили ниједан одговор полиције да је неки од директора узео мито приликом запошљавања", каже Тмушић.

Најновије пријаве које су у последњих десетак дана стизале у инспекцију такође су прослеђене полицији. У МУП-у кажу да су истраге у току.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи