Читај ми!

Аеромитинг у Батајници

Међународни аеромитинг "Батајница 2012", који се организује поводом обележавања 100 година српског војног ваздухопловства, биће одржан на војном аеродрому код Београда, уз учешће великог броја авиона и хеликоптера из Србије и још 11 земаља. РТС директно преноси највећи део аеромитинга, од 10.30 до 15 сати на Првом програму.

09.05 - Почео аеромитинг на Батајници приказом макетара, ултралаких авиона и падобранаца. 

У оквиру обележавања стогодишњице српског војног ваздухопловства на аеродрому у Батајници данас ће бити одржан међународни аеромитинг на коме ће, како је најављено, учествовати представници 16 земаља.

Аеромитингу ће присуствовати председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачића и министар одбране Александар Вучић, потврдио је начелник Управе Министарства одбране за односе с јавношћу пуковник Миливоје Пајовић.

Он је рекао да за праћење аеромитинга влада велико интересовање медија из земље и света и да је акредитовано 538 новинара.

Пајовић је прецизирао да је међу њима и 220 новинара из региона и Европе.

Уз представнике Националне гарде Охаја, аеромитингу ће присуствовати дипломате и војни изасланици акредитовани у Београду, министри у Влади Србије, истакнуте јавне и културне личности.

Једанаест земаља ће имати своје летачке тимове, док ће пет митингу присуствовати на нивоу делегација. Екипе шеснаест држава имају укупно 27 ваздухоплова и чини их око 200 људи.

Из Србије, на митингу ће учествовати представници 27 ваздухопловних организација са 58 ваздухоплова, док ће Војска Србије, како је речено, у ваздуху имати 45 летелица.

На аеромитингу ће се представити и у светским размерама познати авиони -"Јурофајтер", "Ф 16", "Миг 29", "Алфа џет", као и хеликоптер "Црни соко".

Аеромитинг ће бити организован у оквиру обележавања века српског војног ваздухопловства, а долазак су потврдили представници Аустрије, Бугарске, Данске, Италија Румунија, Русија, САД, Словенија Турска и Француска са својим авионима и хелокоптерима.

Своје делегације ће имати и Велика Британија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Шведска и Украјина.

У оквиру аеромитинга биће организована и изложба наоружња и војне опреме, а представиће се домаћа војна индустрија, разни војни институти и други привредни субјекти повезани са ваздухпловном технологијом.

Очекује се и присуство сарадника из иностранства - представника познатих фирми "Јурокоптер", "Јурофајтер", "Талес"...

Иначе, српско војно ваздухопловство и противваздушна одбрана обележавају 24. децембар као дан тог вида Војске Србије, у знак сећања на исти датум 1912. године када је донето решење о формирању Ваздухопловне команде, са седиштем у Нишу.

У то време Србија је била једна од 15 држава која је имала војно ваздухопловство.

РТС директно преноси највећи део аеромитинга у Батајници - од 10.30 до 15 сати на Првом програму.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи