среда, 27.06.2012, 07:30 -> 12:38
štampajЗашто се увози воће и поврће
Иако је пољопривредна земља, Србија увози воће и поврће које сама производи. Само прошле године увезено је 68 хиљада тона поврћа, а извезено 15 хиљада тона мање. Решење у осавремењивању процеса производње.
Иако је Србија пољопривредна земља, дешава се да увозимо воће и поврће које и сами производимо. Прошле године, на куповину парадајза, краставца, лука и другог поврћа потрошили смо 30 милиона долара. Шта урадити да се увоз раног воћа и поврћа смањи?
Поморанџе, лимун или банане Србија мора да увози, јер услова за њихову производњу нема. За многе може бити чудно то што увозимо јабуке или, на пример, шљиве, у било којим количинама.
Проблем је, међутим, што много више издвајамо за поврће. Само прошле године увезли смо 68 хиљада тона поврћа, а извезли 15 хиљада тона мање.
"То је велика разлика, не само у количини него и финансијски јер је увоз тог свежег првог поврћа јако, јако скуп. Шанса имамо ако супституишемо тај увоз и ако ништа друго да ми поједемо нашу рану производњу поврћа. Највише се увози парадајз, купус, краставац, шаргарепа и то у периоду од јануара до јуна", каже Евица Михаљевић из компаније "Плодови Србије".
С друге стране, дешава се да произвођачи из Србије уништавају род, јер немају купаца.
"Испод цене од 15 динара килограм кромпира се не може произвести, а давали смо га и за пет и за 10 динара. Дакле, 50 одсто уложеног новца нисмо повратили, а велики број људи који није нашао купце морао је да баци кромпир", објашњава Средоје Драшковић из села Мочиоци код Ивањице.
Проблем је то што су произвођачи у Србији мали, неорганизовани и већина не узгаја рано поврће. Упркос томе што воће и поврће увозимо, у радњама је већином домаћа роба, тврде трговци. Увоз, кажу, диктирају жеље купаца.
"Целокупан асортиман воћа и поврћа набављамо искључиво од домаћих произвођача, а увозу се прибегава само у ситуацијама када одређени артикал, у одређеном тренутку или уопште не постоји у понуди на домаћем тржишту", тврди Оливера Ћирковић из "Универекспорта".
Србија би могла мање да троши на увоз поврћа, када би се производња осавременила, што би значило подизање модерних пластеника, уз коришћење природних ресурса које имамо, кажу стручњаци.
"Када би само мало више искористили наше могућности, а ту пре свега мислим на изворе топле воде, и када би усмерили примарну производњу воћа и поврћа на рану производњу, мислим да би тада могли значајно да смањимо увоз свих врста воћа и поврћа, које можемо произвести у нашим условима", сматра Драго Цвијановић из Института за економику пољопривреде.
И поред свих недостатака у прва четири месеца 2012. године, извоз воћа и поврћа био је већи од увоза за 260 милиона долара. Када би се произвођачи удружили или организовали у задруге, још мање бисмо увозили, кажу стручњаци.
Процес производње био би заокружен – од убирања плодова, преко чувања и паковања, до продаје. Онда би робу износили на тржиште и ван сезоне, када за њом постоји тражња.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 12
Пошаљи коментар