Читај ми!

Успешна зимска сезона

Зимска сезона ове године у Србији била је успешна, а трајаће дуже него иначе. Скијало је преко сто хиљада људи, а сваки седми гост на планини је дете.

Због временских услова, овогодишња зимска сезона била је веома успешна и трајаће дуже него обично. На планинама је скијало преко сто хиљада људи, а најбројнија су била деца.

На питање да ли је тешко научити скијање, сви на стази рећи ће вам да није. Да ли је скупо, међутим, то је друго питање. И другачији одговор.

Како објашњава једна ученица која се ове године нашла на ски-стазама, много њених вршњака је заинтересовано за скијање. И поред велике жеље, они нису у могућности да то себи приуште.

Према речима професора Синише Лоњака, ученици покушавају да се снађу, па тако више њих купује један ски-пас.

Ако нисте сналажљиви, за седам дана на Копаонику у просеку је потребно од 400 до 600 евра по особи, чак и више, ако се користе квалитетнији смештај и опрема. Али, ако се све добро испланира, може и да се уштеди.

Како објашњава конобар Синиша Цветковић, он није имао услова да научи да скија, а пошто је дошао да ради на планини, и то је успео јер није морао посебно да плати.

Александар Јовановић, инструктор скијања, истиче да су цене смештаја, хране, ски-паса и опреме нешто ниже, ако се долази почетком или крајем сезоне.

У дому ученика цене за ђаке су повољније. Смештај, храна, опрема и обука коштају 19 хиљада динара. Међутим, ски-пас се плаћа посебно, што често зна да буде проблем.

Славица Анђелковић из Дома ученика "Београд-Машинац", каже да је до сада увек неко од професора обучавао децу која не могу то себи да приуште.

"Радимо обуку скијања без ски-паса, што значи скије на рамена, пар корака уз брдо па крећемо са школицом. Нажалост, "Скијалишта Србије" забрањују да се обука скијања обавља без ски-паса, објашњава Анђелковићева.

У "Скијалиштима Србије" кажу да раде све како би популаризовали скијање. Попусте су увели за групе, током радне недеље и оне на почетку и крају сезоне.

Чак постоји иницијатива, која тек треба да се представи ресорном министарству, да се по угледу на неке европске земље уведе и посебан, скијашки распуст.

Србија је у многим спортовима позната широм света, али не и у скијању. Што не чуди, ако се зна да само 1 одсто становништва скија. Зато би заиста требало што пре омогућити, пре свега деци, да се опробају у том спорту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи