Читање позоришта: Урушавање и деструкција

Породичне и друштвене драме као примери урушавања друштва, деструкције и аутодеструкције индивидуе немоћне да се одупре свеопштем ништавилу.

У средишту ове епизоде су четири представе: Господа Глембајеви, Хеда Габлер, Као кроз стакло и мјузикл Продуценти. Да ли их је могуће довести у било какву везу, а да то не буде формалистичко тражење најмањих заједничких именитеља? Прве три, свакако, да.

У Глембајевима, Хеди Габлер и Бергмановом комаду Као кроз стакло препознајемо, најпре, студиозне психолошке, а потом и породичне драме.

Дабоме, у свеколиким породичним трвењима, неразумевању и искључивости, као у каквом архетипском исходишту, огледа се један много шири, дубљи, суштаственији духовни и друштвени контекст. У њима, као пред огледалом, видимо личне, појединачне ломове и недоумице, једнако као и слом и урушавање друштва огрезлог у зло и неморал, у лажне конвенције и етикеције, лишеног темељних принципа људскости, морала и етике, љубави за ближње и друге, поштовања другости и различитости, индивидуалности и самосвојности.

У средиштву тих и таквих трвења и ломова је појединац и његово непристајање, бунт и отпор свакој врсти лицемерја и просечности, моралном, духовном или финансијско-материјалном хохштаплерају, непристајање на такозване друштвено-прихватљиве норме и узоре, подједнако као и на отровно породично наслеђе.

Утолико су главни протагонисти тих драма, Леоне Глембај, Хеда Габлер и Карин, од исте крви и сличног велтаншаунга, како би то рекли новограђани на неком данашњем банкету код неких нових Глембаја.

Без обзира на своју, нешто лакшу, форму, и мјузикл Продуценти може бити више него актуелан, поготову у контексту оглашавања управника београдских позоришта који су пре неки дан упозорили јавност и градске челнике да су на ивици материјалне пропасти. Управо у Продуцентима срешћемо двојицу паметњаковића који су открили чаробну формулу како да згрну паре у позоришту: преваром, наравно.

У емисији говоре: Јагош Марковић, Светозар Цветковић, Кокан Младеновић, Наташа Нинковић, Снежана Тришић, Ања Суша и Југ Радивојевић.

Реприза емисије је 2. марта, на Другом програму РТС-а, у 12.30.

Аутор и уредник: Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару