Читај ми!

Еко мијатуре: Пектин и карагенан

Шта нам то помаже да мармелада, слатко и џем имају тако фину густину? А тек филови за торте и колаче, различити намази и слично?

Средства за згушњавање као додаци храни имају улогу желирања зато што што повезују састојке у течном стању, код супа, пудинга, кремова, млечних производа. Има их и у скоро свим врстама пецива и пекарским производима. У прехрамбеној индустрији се највише користе пектин и карагенан и док нам је први познат одавнина, други је све чешће на листи нежељених састојака, али пустимо стручњаке да одагнају дилеме и кажу шта је дозвољено, а шта не. Нама преостаје да само пажљиво читамо етикете.

Уредник: Наташа Нешковић

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом