Право на сутра: Поглед ка Приштини

Породица Павловић морала је да напусти Приштину 1999. године, јер им је речено да морају да оду. Нису хтели да буду у колективном центру, па су уточиште пронашли у старој сеоској кући у Јабланичком округу. Од тада до данас скромно живе у Петриљу код Медвеђе. Како и зашто су морали да напусте кућу у Приштини питају се и данас.

И породица Зорана Петровића била је принуђена да оде из Подујева, преселили су се у Ниш. Обилазе често стару породичну кућу која се налази у селу Прпоре близу административне линије.

У делу административне линије која припада општини Медвеђа, на узвишењу, у најудаљенијим селима живе најупорнији становници. Чувају своја велика имања и живе од пољопривреде.

Крсто Пиљевић са синовима има тридесет хектара земље у селу Медевце. Проблем је, каже, што им је најближа продавница удаљена двадесетпет километара.

Милијана Станковић и њених педесет хектара имања наслања се на суседну општину Подујево. Тамо сада не иде, иако су каже до 1999. године пре стизали у Приштину него у Медвеђу. На удаљеност су навикли, али им често нестаје струја, што им ствара велике проблеме.

Драган Поповић са породицом прижељкује да се врате мештани који су одавно напустили тај изузетан предео, који је идеалан за сточарство.

У Богуновцу је породица Драгана Јанковића одлучила да се бави сеоским туризмом, гостију има, а највише долазе због мира у природи и домаће хране.

Општина Медвеђа је брдско планинска средина која се ослања на три суседне општине на Косову и Метохији, Косовску Каменицу, Приштину и Подујево.

Раде Перовић заменик председника општине Медвеђа каже да су туристички потенцијали те општине велики, и да је намера да се задржи становништво у том крају.  Најпознатије место домаћим и страним туристима је Сијаринска бања, али све је више страних туриста који кампују у Јабланичком крају. 

Аутор емисије Светлана Вукмировић

Сниматељ Горан Копривица

Тонски сниматељ Мирослав Радишић

Расвета Далибор Милутиновић

Монтажа Весна Грба

Реализација Весна Новаковић

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи