Читај ми!

Ослобођење Београда 80 година после: Београдска операција

Након серије "Живот у окупираном Београду 1941–1944." из 2022. године Редакција документарног програма реализовала је серију "Ослобођење Београда 80 година после".

У четири епизоде расветљава се оно што се догодило у данима борбе за ослобођење главног града, као и промене које су уследиле након заузимања Београда, до почетка 1946. године.

У серији учествују историчари и два сведока, један из самог града а други из редова партизанских јединица које су се бориле за ослобођење.

У серији су коришћене фотографије и документи Музеја Југославије, Музеја града Београда, Архива града Београда као и архивски материјали РТС-а и других филмских архива. У епизодама говоре историчари: др Раде Ристановић, др Драгомир Бонџић, др Радосав Туцовић, др Љубинка Шкодрић, др Радмила Радић, др Александар Стојановић, др Милан Кољанин, др Бојан Ђорђевић, др Слободан Селинић, др Наташа Милићевић, др Бојан Димитријевић, др Александар Животић, др Миомир Гаталовић и др Никола Мијатов, као и сведоци Марина Кашанин (кћерка Милана Кашанина) и Драгослав Димитријевић Бели.

Прва епизода: Београдска операција

У првој епизоди обрађује се ток саме Операције чији је циљ био ослобођење Србије и успоравање немачког повлачења са простора Југоистока Европе; а чији је један део био и план ослобођења Београда.

Историчари говоре о балканском и европском, војном и политичком контексту саме битке, њеном току као и о њеним последицама, док сведоци износе своја сећања на саму борбу и на прве дане слободе.

У првој епизоди учествују историчари: Бојан Димитријевић, Александар Животић, Раде Ристановић, Радосав Туцовић и Александар Стојановић. О сећањима на саму битку говоре Марина Кашанин (кћерка Милана Кашанина) и Драгослав Димитријевић Бели.

Сценарио и режија: Ненад Милошевић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи