Читај ми!

Креативни дистрикт: Енки Билал

Кративни дистрикт је наслов новог серијала од 15 епизода у продукцији Редакције за културу и уметност РТС-а. Серијал има намеру да нашој публици представи изузетне уметнике  пореклом из наше земље који су својим делима постигли велики успех у свету. Свака епизода посвећена је једном од њих, а читав серијал представља креативну заједницу наших  уметника које повезује живот и стваралаштво ван земље.

На визуелно атрактиван начин представљамо њихова дела, њихову професионалну и животну филозофију, њихов пут до успеха, носталгију за домовином, однос према свом пореклу и средини у којој стварају.

Снимали смо их у амбијентима у којима стварају, у граду и земљи у којој живе и раде.

Серијал почињемо емисијом која је посвећена Енкију Билалу једном од најзначајнијих стрип уметника у свету. Снимали смо у његовом париском атељеу у Руе Монтмартре, окружени Билаловим делима и атмосфером која је, као у његовим стриповима, пуна фантастике и необичних детаља.

Билал је визионар који је створио јединствен опус настао под утицајем великих историјских догађаја, нашег времена и научне фантастике. Београд и некадашња домовина провејавају кроз његове радове и он са нескривеном топлином и носталгијом говори о томе.

Енки Билал је 1951. године рођен у Београду. Пет година након његовог рођења, отац одлази у Француску. Деветогодишњи Енки му се са мајком и сестром придружује у Паризу четири године касније. Са 14 година, упознаје аутора чувеног Астерикса Ренеа Гошинија који га охрабрује да се бави стрипом. Седамдесетих је почео да ради за Гошинојев стрип-магазин Пилот. Прву причу под насловом Проклета бол објавио је 1972. Његов стваралачки пут пресудно је одредио сусрет и сарадња са сценаристом Пјером Кристеном. Признање и слава стижу са стрип албумом Фаланге црног реда који је цртао према Кристеновом сценарију – Након тога, 1980. почиње свој ауторски пројекат, триологију Никопол. Тај, сада његов чувени магнум опус ствара читаву деценију. Од тада до данас Билалови албуми се продају у тиражима од по више стотина хиљада примерака.

За своје заслуге добио је бројне награде и признања међу којима су – Француски Орден витеза уметности и књижевности и Национални орден за заслуге. Од 2006. године један астероид носи име Енки Билал.

Уз рад на стрипу, занимљив је и Билалов филмски опус у којем су посебно значајна три филма – Bunker Palace Hotel, Tykho Moon и Immortal. Прва је снимао у Београду и уз француске зведе као што су Жан-Луј Трентињан и Карол Буке играли су и наши глумци Светозар Цветковић, Мира Фурлан, Зоран Цвијановић. Цветковић, са Карол Буке и Мишелом Пиколијем и гра и у Билаловом другом филму.

По позиву 2012. у Музеју Лувр отвара изложбу под називом, Духови Лувра на којој уз позната ремек-дела из колекције музеја додаје цртеже својих “духова”.

Енки Билал живи и ради у Француској. Повремено као гост посећује свој родни град. Био је део званичне делегације која је пре пар година пратила француског председника Макрона у посети Београду, а којем је помогао да на српком напише и на Калемегдану, испред Споменика француско-српском пријатељству одржи говор на нашем језику.

ауторка и уредница серијала Оливера Милошевић

сниматељи Милан Ромањук и Зоран Вељковић

монтажа Марија Аранђеловић

режија Милица Митровић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи