Читај ми!

Наука 2024: Нова ласерска технологија у офталмологији

Све више људи има проблеме са видом. Према анализи Светске здравствене организације доминантна су два разлога, животни век човека се продужио и старост је донела очекиване проблеме са видом такозвану старачку далековидост, а са друге стране, све већи број деце и младих пати од кратковидости због велике изложености екранима телефона или компјутера, тако да је повећан број пацијената и међу старијом и међу млађом популацијом.

Диоптријске наочаре и контактна сочива су најчешћи одговор на проблеме са видом али је све више оних који траже трајно решење у рефрактивној хирургији. Минимално инвазивна, савремена ласерска хирургија доживела је експанзију захваљујући брзом развоју технологије и растућој потреби за побољшањем квалитета живота без помагала.

Најновија научно-технолошка истраживања у овој области одвела су нас у Швајцарску, на клинику за офталмолошка истраживања основану под покровитељством ”Швајцарске фондације за истраживање ока” где су у току завршна, клиничка испитивања примене чврстотелних ласера који у односу на досадашње гасне ласере доноси значајне помаке не само у рефрактивној већ и у хирургији рожњаче.

Мултидисциплинарни тим руковођен офталмологом и очним хирургом, професором Бојаном Пајићем, председником Swiss Eye Research Fondation, прошле године, у престижном часопису "Journal of Clinical Medicine, објавио је Прве клиничке резултати нове генерације чврстотелног ласера.

У ексклузивној репортажи снимљеној у Швајцарској, сазнаћете о новој ласерској технологији у офталмологији која ће обележити наредни период развоја рефрактивне хирургије, о научним принципима који стоје иза овог концепта, о апаратима којих има само неколико у свету, као и о користима ове технологије за лекаре и пацијенте. У емисији учествују лекари, инжењери, физичари као и први пацијенти који су имали непосредно искуство у операцији новом ласерском технологијом.

Уредник: Јелена Мицић

Новинар: Драгана Даничић

Сниматељ: Никола Ђуровић

Монтажер: Зорица Благојев

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи