Читај ми!

Еко перспективе: Зелена Европа, друга сезона

Нова сезона серијала "Зелена Европа“ причом вас води у Италију, Немачку и Холандију.

У првој епизоди биће речи о најновијем пројекту града Милана у борби против отпада од хране. Кристина Сосан из канцеларије за прехрамбену политику града говори о изградњи "Хаба у кварту“, пројекту коме руководи градоначелница Ана Скавуцо. У различитим деловима града прикупи се више од педесет тона хране која би се иначе бацила и подели онима којима је то потребно. У овом пројекту учествују разне институције, хуманитарне организације, супермаркети и Фондације као што су: Фондација Милан, Фондација Карипло, "Banka di kredito kooperativo" и"Авис" Милано. Рафаеле Ицо представља хаб "Spacio Indifeza“, који сем хране својим корисницима пружа и друге врсте помоћи као што је психолошка и правна подршка, помоћ за мајке и најмлађе.

Институт "Јulius Kuhn“ је савезни центар за истраживање пољопривредних култура, има осамнаест подинститута широм земље и припада савезном Министарству за исхрану и пољопривреду Немачке. Задатак му је да саветује савезну владу и Министарство пољопривреде у области производње пољопривредних култура.

У Берлину се посебно баве анализом и праћењем утицаја климатских промена и запослени имају задатак да развију отпорне сорте биљака које би задовољиле потребе у исхрани и биле отпорне на будуће климатске промене. О свему томе нам говори Андреа Кремер, директорка подинститута у Берлину.

Један од највећих изазова у будућности је обезбедити довољно хране за нарастајућу светску популацију. Управо се за време велике олује у Њујорку, када је град данима остао без хране, у Ротердаму родила идеја за прву плутајућу фарму на свету о којој нам говори власница Минке ван Винхерден.

Сниматељ: Иван Димитријевић

Тонски сниматељ: Марко Буђен

Монтажа: Марија Аранђеловић

Уредница емисије: Драгана Живојновић

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи