Читај ми!

Факултативни животни избори

Кренула је нова школска година. Неко је први пут у школској клупи, а неко последњи – пред велику матуру и улазак у факултетске воде. Да ли је баш свима са 18 година јасно чиме желе да се баве, колико на избор професије утичу дух времена, захтеви тржишта, и шта на основу ранг листа на факултетима можемо да закључимо о постојећем систему вредности, сазнајемо у овонедељној емисији Студија знања која носи нозив "Факултативни животни избори“.

Колико су млади људи данас заинтересовани за рад у просвети и да ли у јавном простору има довољно подршке за учитељску професију, сазнајемо од професора Драгана Бранковића са Факултета за образовање и васпитање учитеља.

Професора Физичког факултета Воју Радовановића питали смо шта је разлог за само једног пријављеног кандидата на смеру Општа физика, као и да ли је постојан број студената који су заинтересовани да промишљају и решавају проблеме теоријске физике.

У другом делу емисије говорили смо о факултетима који немају проблем са бројем уписаних студената, а нуде бројне опције за запослење и развој каријере. Са професорком Фармацеутског факултета Јеленом Ђуриш, сагледали смо које опције пружа фармација, као и колико се сам факултет прилагођава захтевима тржишта, док нам је професор Електротехничког факултета Дражен Драшковић, открио шта је то што овај факултет већ годинама чини једним од најтраженијих.

Угостили смо и Андреја Дробњаковића, ученика Математичке гимназије, који је освојио златне медаље из биологије, математике, физике, инжењерства и хемије. Откриће нам како се развила његова љубав према природним наукама и који је његов избор факултета након завршетка средње школе.

Музику у студио донеле су нам Ниња Ловрић Цапарин и Марија Мандић. Чућемо песме "My future" Billy Eilish, "She works hard for the money" Donne Summer и "Another brick in the wall“ Pink Floyda.

Можете нас пратити и на нашем инстаграм профилу "studioznanja“!

Главни и одговорни уредник редакције општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи