Читај ми!

Хроника 58. Битефа

По традицији која траје колико и Битеф Редакција за културу и уметност РТС припрема фестивалске хронике у којима детаљно извештава о личностима и догађајима на нашем најзначајнијем међународном позоришном фестивалу који има велики углед у свету.

У првој Хроници 58. Битефа преносимо атмосферу са отварања. Фестивал ове године отвара Мило Рау, један од најзначајнијих савремених редитеља. Биће наш саговорник на тему да ли уметност може променити свет.

А затим говоримо представама из главног програма. Најпре о плесној представи "Мекшање" којом почиње фестивал, у извођењу Денс он ансамбла из Берлина и кореографији грчког уметника Христоса Пападопулоса. Специфичност ове немачке трупе је у томе што је чине плесачи који имају више од четрдесет година, а рад Христоса Пападопулоса одликује пажљив приступ покрету, који открива необичну медитативну моћ.

Чувено француско позориште Komedi fransez први пут се регионалној публици представља на овогодишњем Битефу, на Великој сцени Народног позоришта у Београду, представом Хекуба, не Хекуба португалског редитеља Тијага Родригеша. Она је овог лета премијерно изведена на фестивалу у Авињону. Родругешове режије одликује реинтерпретирање класика и комбиновање фикције са истинитим причама.

Гласови региона на 58. Битефу преиспитују наше сексуално образовање, родне перспективе и идентитете, као и наш однос према природи.

Једно од три предавања-перформанса из главног програма је "Сексуално васпитање II: Борба” младе словеначке редитељке Тјаше Чрнигој. Овај перформанс се бави темом борбе за репродуктивна права у послератној Југославији, информишући нас и о данашњем приступу овој теми.

ауторка и уредница Оливера Милошевић

сниматељ Василије Васић

монтажа Бранислав Поповић

режија Милица Митровић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи