Читај ми!

Вавилон

У септембру Вавилон подсећа на Кикинда шорт фестивал где смо били у прилици да интервјуишемо Едија Матића, књижевника који живи и ради у Сплиту. До сада је објавио четири романа, једну збирку поезије и драму. Награђиван је и превођен у Хрватској и Немачкој, а највећа му је жеља да буде објављиван и у Србији.

Емисију настављамо представљањем нашег водећег антрополога, Бојана Јовановића, који се већ дуже време бави и књижевношћу. Објавио је чак четрнаест збирки поезије, а ове године је изашла и његова студија "Књижевност у антрополошком светлу“ где осим анализе дела Црњанског, Боре Станковића, Сремца и других, Јовановић улази у поре књижевног стваралаштва на једном општем нивоу, разматрајући из антрополошке перспективе питања која се постављају од времена Хераклита све до данас, када је присуство интернета и друштвених мрежа у великој мери променило многе традиционалне форме књижевног стваралаштва.

Током протекле године настало је више радионица писања које су покренули или у њима предају познати домаћи писци. Током наредних емисија покушаћемо да сазнамо откуд толико интересовање за писање и како се у овим школама предаје. Почињемо са представљањем школе "Раде нас речи“, у којој су предавачи песник Звонко Карановић, прозаиста Иван Токин и писац и креативни директор, Славољуб Станковић који полазницима отварају врата вештини писања поезије, прозе и рекламних текстова.

Критички приказ за септембар представља култну књигу америчке постмодерне, феминистичке ауторке, Кети Акер, "Крв и сузе у средњој школи“.

У нашим редовним рубрикама поезију из нових збирки песама читају наши водећи песници, Рада Лазић и Дејан Алексић.

Тијана Саватић и Стеван Вуковић говоре о стиховима Волта Витманана филму

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи