Читај ми!

Заводљива телевизија – Креатори серија: Димитрије Туцовић

Игране серије са историјском тематиком, од оснивања Телевизије Београд, представљале су не само пројекте од великог културног значаја, већ и изузетно популаран ТВ садржај, а посебну традицију представљају историјске биографске серије.

Серија "Димитрије Туцовић“, која је реализована 1974. године, поводом шездесет година од смрти оснивача Српске социјалдемократске партије, настала је по сценарију Милована Витезовића и, уз серију "Вук Караџић“ истог аутора, једна је од најзначајнијих историјских ТВ серија, фокусираних на важну историјску личност.

Живот Димитрија Туцовића, вође и теоретичара социјалистичког покрета у Србији, сам по себи узбудљив и драматичан, у серији обухвата и значајне, турбулентне историјске догађаје – од Мајског преврата због ког је Туцовић био приморан да емигрира, преко анексије Босне и Херцеговине, Првог Балканског рата, па све до Првог светског рата када је, у Колубарској бици, Димитрије Туцовић изгубио живот.

Лик борбеног говорника и непоколебљивог борца против империјализма, а за радничка права, моћно је изградио Љубиша Самарџић, у оно време већ потврђена југословенска филмска звезда.

Уз Бранка Плешу као Николу Пашића, Петра Краља као Јована Скерлића, Данила Бату Стојковића као Драгишу Лапчевића, Мају Димитријевић као Розу Луксембург и многе друге глумачке бравуре историјских личности, постављен је висок стандард историјске телевизијске мини серије - и данас изузетно популарног жанра.

О настанку серије, о делу и личности Димитрија Туцовића, о његовом животу и неоствареној љубави са Доброславом (њен лик тумачи Светлана Бојковић), о продукцијским дометима ове ТВ серије али и о оспоравањима значаја Туцовићевог деловања...

Саговорници: Светлана Бојковић,глумица,Снежана Ђенић,историчар,Мирољуб Стојановић, филмски критичар

Уредник и сценариста Лидија Божић

Директор фотографије Владимир Марковић

Сценограф Мирa Андрејевић

Монтажер Марко Роксандић

Редитељ Иван Милановић

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи