Читај ми!

Опера "Тоска", 1. чин

У част славе Св. Цара Константина и царице Јелене и поводом стогодишњице смрти Ђакома Пучинија, на Нишкој тврђави изведена је опера Тоска овог чувеног италијанског композитора. Ово је уједно била и промоција Београдске капије Нишке тврђаве којој је Град Ниш вратио пун сјај после успешне обнове и реконструкције.

Оперу је 31. маја 2024. године извела Српска омладинска филхармонија Наисус на челу са диригентом Зораном Андрићем, а у режији Иване Драгутиновић Маричић. Флорију Тоску тумачила је сопран Весна Аћимовић, тенор Алесандро Фантони из Италије играо је сликара Марија Каварадосија док је лик Барона Скарпије тумачио баритон Педро Кариљо из Венецуеле.

У опери су учествовали и солисти; бас Михаило Шљивић, баритон Страхиња Ђокић, тенор Никола Стаменковић, бас Хаџи Лазар Лазаревић, Михајло Аранђеловић, као и Нишки камерни хор са диригенткињом Иваном Милошевић и Дечији хор Чаробна нота са диригенткињом Миљаном Радивојевић.

Ово светски познато оперско дело у три чина први пут је изведено 1900 године у Риму. Либрето за оперу су писали Луиђи Илика и Ђузепе Ђакоза, а према драми Тоска, Викторијена Сардуа.

Опера ће бити премијерно приказана из два дела, 02. и 03. септембра у оквиру концерта у подне на другом програму РТС-а.

Редитељ ТВ преноса РТС је Ада Лазић,

уредник Душан Шуклетовић.

 

 

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару