Метаморфозе: Милена Марковић

Милена Марковић, песникиња и драмска књижевница је несвакидашња и јединствена појава на нашој културној и уметничкој сцени.

Написала је девет драма које се изводе на нашим и међународним сценама. Објавила је шест збирки поезије и недавно поему Деца, за коју је добила Нинову награду за роман године. Аутор је сценарија за дванаест филмова и ТВ серија. Добитница је специјалне награде у Бечу за најбољу драму са екс-ју простора. Има две Стеријине награде за најбољи текст, награду за драмско стваралаштво "Борислав Михајловић Михиз" и награду "Тодор Манојловић". За књигу Три драме добила је награду "Милош Црњански". Њен сценарио за филм Отаџбина награђен је на Фесту.

Милена Марковић је изузетна песникиња. И када пише драме оне су као њена поезија која је дубоко промишљено, лично и интимно осећање света.

Њене поетске драме обрађују различите теме и својеврстан су коментар времена и узрока пропасти генерација пре њене и оној којој припада, а преко које се преламају страшне силе историје, личне страсти и страдања. Често су та дела слика епохе испеване кроз животе обичних људи, њихових породица и наслеђа које су им оставили. Она верује да сваки прави писац "мора да изврне своју кожу и да по њој пише, мора да оде до краја и преко краја, мора да са свих страна оголи сваку ствар коју је видео, осетио, научио, иначе нема свој глас у мору других гласова".

У Милениним драмама нема пардона за малограђанштину и лицемерје. Она пише директно, обраћа нам се сурово и разбија све митове, укључујући и националне. То обраћање је спонтано, болно и открива често непријатне слојеве живота које смо склони да гурамо под тепих. У том њеном суровом и искреном тону према себи и према другима увек је присутна јака емоција. Реч је о искрености у уметничком смислу, о оригиналном изразу.

Специфичан је језик којим пише. Код ње су псовке и сленг употребљени у контексту поезије која говори о слабости, границама људског постојања, пркосу, виталности. Милена, пишу стручњаци, износи своје срце пред нас да видимо и осетимо како оно куца, крвари, радује се, одбија да умре и нестане, да се преда сивилу, површности и баналности која нам се намеће.

Бескомпромисни уметнички инстинкт је добри дух песникиње Милене Марковић. Она се из позиције свесно одабране маргине, свету обраћа само својом уметношћу.

аутор и уредник Оливера Милошевић
сниматељ Сима Димитрић
монтажа Горан Мијић
редитељ Милица Митровић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару