Читај ми!

Романипен: Брисел - Jekhipe

Конференција у Бриселу коју је предводила организација "Jekhipe" са седиштем у Белгији, била је значајна по томе што се могло осетити да међу представницима Рома на европском нивоу сазрева идеја - ЈEKHIPE, односно идеја о јединству и кохезији ромске заједнице.

То је утолико важније што су Роми дисперзиван народ који је током времена, у процесу асимилације, много тога попримио од већинске средине у културолошком смислу, и исто толико изгубио када је реч о културним одликама које су везивно ткиво ромске заједнице.

Други елемент који је у посебном смислу био одлика овог скупа је разумевање да су медији, посебно електронски, а највише интернет, прилика да припадници ромског народа постану поново блиски, да боље упознају једни друге, али и да разбију предрасуде о себи самима, које им још увек представљају велику препреку до равноправног статуса у друштву.

На конференцији се могло чути о различитим проблемима који муче Роме са Косова и Метохије и из Македоније, који сада живе у земљама западне Европе. На њихова питања одговарали су амбасадори ових земаља у Бриселу.

 

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије