Читај ми!

Омладинска штампа у Југославији, 5. емисија

У петој и последњој емисији серијала о омладинској штампи говоримо о њеном опстанку током деведесетих година – последњој деценији у којој ће постојати.

Иако култура, уметност и забава током ратних деведесетих година одлазе у споредни план, "ветерани" штампе из претходних деценија успевају да опстану. "Студент" ће почетком деведесетих пратити студенске протесте и залагати се за демократска права, "Младина" ће и даље бити опозициона словеначка новина, док ће "Ритам" наставити своју улогу водича кроз алтернативну културу. У оквиру недељника "Време" покреће се месечни лист "Време забаве". Сви ови листови наставиће да повезују  културни простор некадашње Југославије.

Омладинска штампа пружа нам јединствен поглед на бурно југословенско раздобље. Иако је данас не налазимо у форми у којој је некада постојала, алтернативне гласове, који нам долазе из добре традиције "омладинских гласила", можемо још увек пронаћи у понеким онлајн медијима.

У емисији говоре: Војислав Пантић, Момчило Рајин, Петар Пеца Поповић, Петар Јањатовић, Драган Амброзић, Драган Кремер, Александар Бошковић, Владимир Стакић, Велибор Петковић, Вања Алич, Митја Марусиг, Урош Бух и Петер Барош.

Аутор: Ивана Нићифоровић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара