Читај ми!

Данашња Русија

Руски роман се вратио. После дугог периода у коме су књижевни наследници Толстоја и Достојевског нестали из видокруга, они су поново пронашли свој глас свежим, новим рукописима, другачијим од било чега што смо раније видели.

Емисија Данашња Русија – књижевни пејзаж са Стивеном Фрајем упознаје публику са шест највећих звезда руске књижевности и приказује страну данашње Русије коју гледаоци иначе немају прилику да виде. Одломке из њихових романа чита Стивен Фрај, уз награђиване оригиналне анимације измишљених светова.

Кроз емисију познајемо савремене писце: бившег официра специјалних снага, који дирљиво пише о провинцијском животу, али обожава Микија Рурка, 50 Цента и Стаљина. Млада мајка невиног изгледа која пише језиве хорор приче води нас на тајно место у московском парку Горки. У Јерменији упознајемо жену која је цео свој одрасли живот провела пишући једно ремек дело, фантазију од 1.000 страница….

Њихов стил дубоко је укорењен у свет руских класика, али и западни књижевни канон. То је стил на који су утицали готово једнако Џонатан Френзен и Џулијан Барнс колико и Толстој, Едгар Алан По колико и Гогољ.

Одабрала Селина ЛовренАксентић

Превео Бобан Јаковљевић

Лектура Наташа Радошевић Миленковић

Тонска обрада Драгана Робертсон

Текст читали Петра Цвијић и Вукашин Крстић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије