Читај ми!

Право на сутра: Линија Стануловић - Штава

Општину Брус од Лешка и Лепосавића, који припадају Косову и Метохији, дели брдовити предео.

Уз дугу административну линију је и село Стануловићи у којем је остало само осморо становника. За све животне потребе упућени су на ближу општину Лепосавић, иако територијално припадају Брусу. Али, у последње две године не могу да продају стоку и поврће на пијацама у Лешку и Лепосавићу, јер им косовска полиција тражи посебне дозволе, које они не могу да добију. Због тога је њихов опстанак у селу доведен у питање, каже Горан Вукашиновић који има супругу и мало дете. Због тог проблема не може да продаје стоку и да купује све што је потребно његовом имању. То је натерало многе да оду из тог села а они који су увек обилазили своја имања више не долазе.

Због обилних падавина у том крају, посебно у зимском периоду, настају оштећења на инфраструктури, што становницима удаљених села у великој мери отежава живот. Санација путева је зато преко потребна, а радови на важној деоници ка Лепосавићу у дужини од четрнаест километара су у току. Општина Брус покушава да санира путне правце које оштете обилне падавине и водотоци, каже, Иван Ђокић.

Даље уз административну линију, у бројним селима у Луковској бањи, ситуација је слична. Преостали становници брдовитих села Штаве, Мрче и Трешњице баве се пољопривредом и сточарством. Узнемирава их присуство Албанаца који, из правца Подујева, секу шуму у њиховој непосредној близини.

Проблем је и што нису сва села покривена мобилном мрежом. Па тако не могу ни да закажу лекарски преглед. Надају се да ће њихове проблеме решити општина.

Штава је последње куршумлијско село пре административне линије, у правцу ка Лепосавићу. Ту се налази стара црква Светог Мине која потиче из 12. века. Колико могу мештани брину о њој, али јој је потребна санација и стручна заштита.

Због свега што се дешава на Косову и Метохији, становништво у свим селима уз административну линију очекује већу пажњу надлежних институција. Кажу да ништа не треба препустити случају и да свако додатно улагање у те средине може дугорочно да ојача њихов положај.

Аутор емисије: Светлана Вукмировић

Сниматељ: Горан Копривица

Тонски сниматељ: Мирослав Радишић

Расвета и возач: Далибор Милутиновић

Монтажа: Милош Ачански

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво