Читај ми!

Београдско благо: Јелисавета Начић

Савремено доба својим неконтролисаним убрзањем и хиперинфлацијом неквалитета све чешће призива на враћање у прошлост. Ту нас чекају данас умногоме заборављене темељне вредности и изузетни људи који су остављали моћне трагове у времену и простору. Серијал "Београдско благо“ у новом издању подсећа на једну од тих личности - Јелисавету Начић.

Самосвојна и аутентична, новац за мираз потрошила је на образовање у време када је седам процената женског становништва у Србији било елементарно писмено. Једна је од првих жена које су на самом почетку 20. века студирале у Србији. Била је и прва која се запослила у београдској општини и тиме отворила пут запошљавању жена у јавном сектору. Обележила је градитељство Београда – много је радила, стварала и у много чему била иновативна. Преживела је и логор у коме се удала за Албанца и тамо родила ћерку.

Трајно сећање на Јелисавету Начић, прву жену архитекту у Србији, и најпознатији део њеног градитељског наслеђа представљају основна школа "Краљ Петар Први“, Мале барокне степенице на Калемегдану, првенаменски зидане стамбене зграде на Балкану које се налазе на Дорћолу и урбанистичко решење Теразија.

О животу и стваралаштву ове изузетне личности за "Београдско благо“ говоре Дејан Ристић, историчар, Бојана Ибрајтер Газибара, историчарка уметности из Завода за заштиту споменика културе града Београда и проф. др Ева Ваништа Лазаревић, професорка на Архитектонском факултету у Београду.

Уредник и сценариста емисије - Невена Милић

Редитељ - Маша Вујошевић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије