Читај ми!

Пролеће у прашкој школи

У другој епизоди серије "Пролеће у прашкој школи" редитељ Срђан Карановић, сећа се лета 1968. године у Прагу: "Истог дана, у исто време, на свим факултетима у Прагу почео је генерални штрајк као протест против Совјетске окупације. Ми смо, наравно, учествовали у њему. Рајкло Грлић и ја смо били задужени за културу."

На то се надовезује прича о посети чувене глумице Жане Моро побуњеним студентима. Штрајк и спорадични протести, међутим, нису успели, те су трупе СССР остале у Прагу. Протествујући против тога и летаргије својих сународника, студент Јан Палах се 16. јануара 1969. године самоспалио на Вацславским намјестима у центру чехословачке престонице. Пега Поповић је један од ретких људи који је фотографисао тело Јана Палаха у прашкој мртвачници. Те фотографије, као велику ексклузиву, објавили су водећи светски магазини, међу њима француски Пари мач и италијанска Епоха. Ова епизода, у једној својој равни, има причу о томе како је Поповић успео да направи те фотосе у време када су совјетски тенкови још били на улицама Прага (или ту негде, иза ћошка) и како је његов професор, писац Милан Кундера довео новинарку Пари мача код њега и рекао јој: "Ако неко може да Вам да то што Вам треба, онда је то он!" Поповић јој је дао фотографије, али је поставио и један врло чудан услов – да не буде потписан као аутор. Тај податак отвара нове нивое ове приче и говори о страховима које су наши студенти имали у то време у окупираној Чехословачкој, али и о томе како је данас несвакидашњи херојски гест Јана Палаха помало заборављен у његовој домовини.

Учествују: сниматељ Предраг Пега Поповић, редитељ Горан Марковић, редитељ Срђан Карановић, редитељ Рајко Грлић, редитељ Лордан Зафрановић, мајстор фотографије Хаџи Зоран Ђорђевић, философ др Богољуб Шијаковић. 

Сценарио и режија: Милан Никодијевић

О серији: Три епизоде документарне серије "Пролеће у прашкој школи" увешће гледаоце у причу о једној познатој фотографији и њеном аутору, о цензури и аутоцензури, о изазовима и страховима у турбулентном времену Прашког пролећа и војне интервенције СССР 1968. године у тадашњој Чехословачкој. Своје виђење ових догађаја, са дистанцом од педесет година, дају филмски аутори који су у то време студирали на ФАМУ у Прагу, а касније, када су почели да реализују своја филмска остварења у кинематогтрафији некадашње Југославије сврстани су у "чешку школу" која је изнедрила неке од најзначајнијих филмова земље која више не постоји. Предраг Пега Поповић је познати директор фотографије, први дипломирани филмски сниматељ у некадашњој Југославији, професор и декан на Факултету драмских уметности у Београду, човек који је снимио 26 играних филмова. У време његовог студирања на престижном ФАМУ у Прагу, заједно са Гораном Марковићем, Срђаном Карановићем, Лорданом Зафрановићем, Гораном Паскаљевићем и Рајком Грлићем, који учествују у овој документарној ТВ серији, десило се Прашко пролеће 1968, потом интервенција СССР и пет земаља Варшавског пакта и, као парадигматични завршетак, самоспаљивање Јана Палаха у јануару 1969. године.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару