Читај ми!

Женски принцип

Шта повезује анти оперу „Деца" и представу „Хасанагиница"? Куда је отпловио овај свет на Бориним позоришним данима у Врању?

У овој епизоди серијала Читање позоришта биће речи о две различите представе, тачније речено две различите сценске форме. Разлике су уочљиве пре свега у сценском изразу и позоришном језику, у естетици и поетици, у позоришним праксама које баштине. Сличности се препознају у ширем тематском корпусу: у положају жене супруге, мајке и жене уметнице у одређеним друштвеним околностима, од патријархата до савременог доба које је, наводно, превазишло традиционалне оквире и схватања.

Обе представе, односно сценске форме, имају за полазиште више лирске, а мање драмске предлошке који, наравно, нису лишени драмских сукоба и напетости. Једна се игра у Народном позоришту у Београду (Деца, по роману Милене Марковић), а друга у Бијељини, у Градском позоришту „Семберија" (Хасанагиница, по тексту Љубомира Симовића). О првој говори композиторка и редитељка Ирена Поповић, а о другој глумица Бојана Милановић која игра насловну улогу.

На крају следи осврт на 42. Борине позоришне дане који су ове године протекли под слоганом Куда плови овај свет, а чија је селекција, по оценама медија, наишла на одушевљење и овације публике која је сваке вечери до последњег места испуњавала салу позоришта у Врању.

Аутор и уредник серијала је Слободан Савић.

 

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво