Читај ми!

Екологија и проблеми

У следећој емисији екипа "Студија знања" обрађује тему која је последње деценије доживела експанзију у јавности - еколошки проблеми.

Сматра се да број врста које неповратно нестају са лица Земље износи око 36.000 врста годишње, односно око 100 врста дневно. Између 5 и 13 милиона тона пластике исцури у океане сваке године и то у себе уносе морски организми, који касније ланцем исхране заврше у нашем телу. Ово су само неки од низа глобалних еколошких проблема, чијем решавању морамо озбиљно приступити.

Каква је еколошка свест у Србији разговарамо са секретаром Центра за еколошку политику, др Марком Вујићем, док ће нам о штетности пластике, као и саветима како да смањимо њену употребу, говорити професорка физичке хемије, др Светлана Станишић. У студију ће нам се придружити и наша колегиница Драгана Живојновић из Еколошке редакције РТС-а, која ће нам рећи нешто више о најновијим еколошким достигнућима у Европи. Прошетаће нас кроз Љубљану, Беч и Париз.

У прилозима наших новинара, провозаћемо се превозним средством које је по мери еколошких принципа, али и нашег здравља, а сазнаћемо и које су то тајне трава и река, али и контејнер поверили нашој колегиници Исидори.

"Шта смо урадили свету", певао је Мајкл Џексон. Управо његову Earth song нам изводе Марија Матић и Милица Копривица, а које су нас још песме опомињале на еколошке проблеме, сазнајте у петак око 22 и 35х, као и у суботу у 13х. За све који не стигну да погледају крај малих екрана, ту је и YouTube Општеобразовне редакције, на ком можете погледати и ову, и све претходне емисије.

Шта свако од нас може да уради када су у питању клима и климатске промене разговарамо са климатологом и метеорологом Владимиром Ђурђевићем, а колико је опасно смањивање биодиверзитета, као и како климатске промене утичу на биљке, откриће нам биолог Томица Мишљеновић. Уз биљке, угрожене су и животиње, а овога пута биће нешто више речи о угроженим врстама птица. О томе разговора Јелисавета Босанац са Зораном Карићем из Фондације за заштиту птица грабљивица.

You'll remember me when the west wind moves
Upon the fields of barley
You'll forget the sun in his jealous sky
As we walk in fields of gold.... На самом крају, уживамо у дивним метафорама песме Fields of Gold, групе Стинг.

Освестимо се еколошки заједно!

Oдговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару