Читај ми!

Суживот села и града

Сви јуримо у градове, а када нас ухвати ритам, сви бисмо се вратили у село. Као да нас живот ставља на вечиту клацкалицу између села и града.

А да ли су наше представе о селу и граду тачне, и шта дефинише и једно и друго, спокушаћемо да сазнамо уз помоћ наших гостију. Причу започињемо са географом Драгицом Гатарић и етнологом Срђаном Радовићем, који ће нам објаснити који су то критеријуми да се једна територија може назвати селом или градом, као и шта се подразумева под појмом "урбано".

Без обзира на то колико се изглед градова мењао, увек можемо наћи архитектуру из претходних векова. Манакова кућа је један од бројних примера у Београду, а отворена је и за посетиоце. Са кустоскињом овог музеја, Миленом Ђурицом, разговарамо о томе како је Манакова кућа успела да опстане аутентичног изгледа у градској средини.

Тамара и Андра Жежељ ће нам извести једну од најлепших песама посвећену Београду - Серенада Београду, а чуће се и тонови дечије песме у нашем студију. "Ја бих оно што је деда", назив је песме, а и реченице коју често као мали изговарамо. На самом крају емисије, ритам и речи нас воде на улице Њујорка. Замимљива километража, од Београда до Њујорка, зар не?

У прилозима наших новинара сазнаћемо бројне занимљивости о светским метрополама, као и у којој кафани у Београду је почело први пут да се точи пиво.

Са којим се то изазовима суочавамо у зависности од тога где живимо - у селу или граду, када је у питању образовање, приближиће нам педагог Сашка Стевановић. Шта би био највећи изазов са којим се архитектура данас суочава у граду, а и на селу, откриће нам архитекта Јелена Марић. У случају да хоћете да проведете опуштен викенд у граду, или сте решили да кренете на пут у природу, можете се инспирисати разноврсним предлозима online магазина Премиум Србија, који окупља заљубљенике и у село и у град. Више о томе, чућете у разговору ководитељке Јелисавете Босанац са маркетинг менаджером овог магазина, Миланом Џукићем.

У емисији смо спровели и једно мало истраживање - да ли су наши гости више за село или за град. Само гласање и резултат откријте у петак око 22 и 30х, као и у суботу у 13х.

А за шта сте ви више, за село или град?

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару