Читај ми!

Речи

На који начин нас речи формирају, а на који начин их ми током живота реализујемо, сазнајемо у наредној емисији Студија знања.

Зашто је важно од најранијег периода неговати јединство покрета и речи, колико данашњој деци у томе одмажу таблети и телефони, али и одређене савете за родитеље, даје нам Вук Рајовић, експерт за развој НТЦ програма учења кроз игру. Заједно са психотерапеутом Александром Ђурић, пролазимо кроз значај речи у психотерапији, сазнајемо колико је важно вербализовати наша осећања, и да ли се шарм нужно везује само за мушко - женске односе, као и колика је улога речи у шармирању. У закључним цртама, Александра и Вук нас подсећају на одговорност бирања речи јер, како је то рекао радијски водитељ Миодраг Стошић, који је такође био са нама у студију: "Речи су одећа за мисли." Са ководитељком Иваном Нићифоровћ, Миодраг ће имати и мали станд-уп наступ, а на вама је само да се забавите.

О томе колико је важна интонација у изговарању реченица, подсетиће нас водитељка Маја Бојић, кроз малу вежбу коју је морала да савлада као вишегодишњи учесник у такмичарском рецитовању. Али, није важна само интонација - важна је и изражајност приликом говора. О томе којим вежбама усавршавамо своју изражајност, говоримо са тренером комуникацијских вештина Јеленом Микић, која ће нам открити и како да у мору брендова наш бренд буде препознатљив.

О једној од најмоћнијих речи која покреће свет, пева Ивана Владовић у пратњи Марка Атанацковића, који ће се песмом дотаћи и оних ситуација када нам праве речи зафале.

Да ли млађе генерације кваре речник, или ипак не треба да будемо строги према њима, и колико сви ми заправо познајемо порекло речи у свом језику, сазнајемо из прилога новинара. У оквиру прилога, наћи ће се и рокенрол речник, који је својом снагом са улице стигао до новинских наслова и у њима задржава почасно место и дан данас. Са професрком Факултета политичких наука, Александром Крстић, говоримо о улози медија у обликовању нашег речника и сагледавамо значај глобалних корпорација и нових технологија да речи као што су спин и пранк, невероватном брзином дођу до нас и постану део наше свакодневице. О бинџовању, трејлеру, спојлеру и слично, говори нам филмолог Иван Велисављевић, објашњавајући нам како је преко филма дошло до експанзије употребе речи из Енглеског језика. Подсетићемо се неких култних филмских остварења, и значаја који дијалог има у њима. Напослетку, сагледаћемо и развој политичке коректности и културе отказивања, као термина који се могу чути свуда око нас.

Наравно, преко Зоом апликације гимназијалци и студети ће постављати питања нашим гостима, а о томе шта их је занимало, сазнајте у петак око 23 и 10, и у суботу у 13ч.

Шта за крај рећи о речима? Остављамо вама да одлучите.

Главни и одговорни уредник Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару