Читај ми!

Нематеријална баштина

Слава, молитва, епски хумор, Вуков сабор, коло, врањанска градска песма... Да ли знате шта их повезује? То су неки од елемената нематеријалне кутурне баштине. Који су још елементи, како их очувати и ставити на листу светске баштине, тема је нашег овонедељног "Студија знања"!

Шта све треба да заштитимо као наше нематеријално културно наслеђе откриће нам Данијела Филиповић из Етнографског музеја, а каква је стратегија заштите наслеђа наше државе, сазнаћемо од др Биљане Ђорђевић из Националног комитета за нематеријално културно наслеђе, такође и музејског саветника Народног музеја у Београду. У емисији ћемо угостити и групу "Врело", која спаја традиционално српско певање и новије музичке правце као што су панк, рок, реге, даб, техно. Више о томе сазнаћемо од Станка Томића, представника групе, а у емисији ће нам "Врело" извести једну нумеру - која је спој традиције и савременог звука.

Зашто је неопходно заштитити коло као нематеријално културно наслеђе разговараћемо са професором др Селеном Ракочевић, етномузикологом и етнокореологом са Факултета музичке уметности. Када смо код кола, говорићемо и о идеалној музичкој подлози, старим инструментима, такође једним од елемената културног наслеђа. О њиховој вредности и потреби да се сачувају говориће нам етномузиколог др Мирјана Закић, професор на Факултету музичке уметности, а која ће нам у емисији и показати неке од њих.

Након што заштитимо нематеријалну културну баштину, да ли можемо и да је брендирамо? Које економске користи могу да се изроде из тога, објасниће нам професор др Горан Петковић са Економског факултета у Београду.

А да бисмо добро илустровали ову тему, нема бољег начина него да угостимо играче Ансамбла народних игара и песама Србије "Коло". Неки од њих биће и са нама у публици. Јасно је - заиграће у овој емисији, а кроз једну рубрику представићемо их на занимљив и мало другачији начин.

Нематеријалног културног наслеђа је заиста много, оно живи у народу и треба да се заштити. Само један од елемената је, рецимо, хеклање, које никако није резервисано само за наше баке - многи га данас уче не само од њих, већ и на курсевима. Кроз једну од овонедељних рубрика откривамо и како модерно хеклање може бити врло забавно и шта све можемо да научимо из њега.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Ненад Кркелић

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару