Читај ми!

Културни центар

У фокусу Културног центра је један од највећих српских песника и филозофа, државника и духовника Петар II Петровић Његош.

Од његове смрти прошло је 170 година, а ми се још увек надмећемо и полемишемо о томе коме он припада, како читати његово дело у 21. веку и шта је Његош нама данас? О великом песнику и његовом делу говоре проф. др Мило Ломпар, академик Матија Бећковић и проф. др Александар Јерков. Аутор прилога је Јована Јанковић.

У рубрици Разговор недеље, гост емисије је др Бојан Поповић, историчар уметности, управник Галерије фресака и аутор монографије "Српски средњовековни владарски и властеоски костим". Од нашег госта ћемо сазнати шта је одлика српског средњовековног костима, каква је била мода у Србији у периоду од 11. до 15. века, где су се производиле тканине и модни додаци попут круна, жезла, капа и накита и колики је био утицај Истока и Запада на средњовековну моду у Србији.

У Културном центру се сећамо великана српског сликарства Ђорђа Крстића, поводом 170 година од његовог рођена, а чија су дела нашла место на изложби "Од бидермајера до Медиале - сликарство 19. и 20. века" отвореној у Историјском музеју Србије. Аутор прилога је Јасмина Мијић.

У Битеф театру је премијерно изведена дводелна представа "Тачка пре засићења", према текстовима Горана Миленковића и Барби Марковић, а у копродукцији Битеф театра и Пулс театра. О представи која се бави клупском културом критички осврт даје Ана Тасић.

О књизи "Нација, жанр" Драгана Јовићевића коју је објавио Филмски центар Србије говори филмски критичар Мирољуб Стојановић. Николина Срећковић нас подсећа на 15. и 16. век, на период када се стварају велика уметничка дела, на врхунац препорода и уметничке слободе који је присутан и у музици коју данас зовемо музиком ренесансе. Трагове тог времена, у читавој југоисточној Европи, од заборава чува ансамбл Ренесанс. За све љубитеље стрипа "Чаробна књига" је у луксузном издању први пут интегрално објавила прве три епизоде серије "Таличми Том", а о овом неуморном борцу за правду, каубоју и човеку са надљудским способностима, бржим од своје сенке у емисији говори писац Дарко Тушевљаковић. Културни центар завршавамо причом о најстаријем манастиру у Србији, старијем и од Хиландара, и једином у коме вековима почива светитељ из чијих моштију тече свето миро. Прича о Прохору Пчињском је прича о монографији проф. Светлане Смолчић Макуљевић објављене у част јубилеја 950 година постојања манстира.

Уредник емисије: Светлана Илић
Монтажер: Никола Манић
Редитељ: Иван Буквић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару