Читај ми!

Поезија

"Наука види све у еволуцији, а песник у вечности", рекао је Јован Дучић. Које су особености те врсте књижевноти, шта карактерише традиционалну, шта савремену поезију, како постаје друштвено ангажована и у чему је њена лепота?

У овој емисији спајамо науку и поезију и зато ћемо говорити о томе како на поезију гледају различите културе и шта је у том смислу карактерише. Наш гост је етнолог и писац Бобан Трифуновић. А када се таленат за поезију и науку споје у једном човеку, то је заиста реткост. Како је чувени песник Лаза Костић био и врсни доктор права и како разоткрити другу страну славних песника, рећи ће нам правник, професор др Жика Бујуклић са Правног факултета у Београду, који је написао књигу "Правнички домети песника Лазе Костића". "Мораш да пазиш шта збориш, не смеш гласно да речеш, јер можеш да се сагориш, то јест да се опечеш", стихови су који нас подсећају на значај речи, а које је написао један од наших омиљених ликова из детињства, песничка звезда, Љубивоје Ршумовић.

О традиционалној и савременој поезији и њеном утицају на друштво и појединца, али и средствима, стилистичким елементима, говорним фигурама које се у поезији користе, више ће нам рећи магистар филолошких наука и књижевни преводилац Јелена Иванишевић.

Како савремена поезија може постати део модерне музичке сцене и како постаје друштвено ангажована, рећи ће нам рок музичар Никола Чутурило Чутура.

У публици ћемо угостити младе полазнике радионице креативног писања "Школа креативног писања АРГХ", који организују поетске вечери.

На Науци на сцени биће динамично, најпре ћемо дочарати атмосферу поетске вечери, а затим и дасака које живот значе. Тако ћемо да се уверимо како поезија постаје део позоришне магије. Мјузикл је права илустрација за нашу тему, а прави зналци свог заната су нам у студију - уметници из Позоришта на Теразијама, глумац Милан Антонић.

"Поезија је вештина којом се речима снага маште претвара у игру", рекао је Шопенхауер. Зато нас пратите ове суботе, да се играмо и уживамо у поезији!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару