Арт зона: У ретровизору - 2020

Током протекле године галерије и музеји указали су се као простори где се успешно остварује социјална дистанца, односно, као безбедна места за конзумацију уметности.

У осврту на 2020-ту годину указају се две драматично различите етапе. Прва је регуларно почела 1. јануара, а окончана је, сасвим неочекивано, 15. марта, увођењем вандерног стања, све је наговештавало изузетно динамичну и богату сезону. Уследило је затварање, повлачење у виртуелни простор, а онда, од почетка јуна и постепено оживљавање сцене.

У ретровизору емисије Арт зона издовојено је неколико призора из 2020. године. Галерија графичког колектива, која већ две и по године има номадско-избеглички статус, остварила је низ програма и изложби, иако током последњих годину дана, у њиховом новостеченом изожбеном простору, у улици Драгослава Јовановића, није решен проблем прикључења струје. Најстарији галеријски простор у нашој средини, Уметнички павиљон "Цвијета Зузорић" на Калемегдану, и ове године дочекао је зиму без грејања. Нова управа УЛУС-а, који управља овим простором, чини интензивне напоре да реши актуелне проблеме стауса чаланова УЛУС-а али и "Цвијете Зузорић".

Музеј савремене уметности у Београду, по завршетку изложбе Марине Абрамовић, почетком 2020. године, ушао је у турбулентан период неслагања између новопостављеног в.д.директора и стручног, кустоског тима ове институције. Један од најзначајнијих београдских изложбених простора, Галерија Културног центра Београда, протекле године обележила је 60 година рада. А да овдашња визуелна сцена 2020. годину није провела у ковид хибернацији, сведоче и нови излагачки простори. Један од њих је Нова галерија визуелних уметности у Крунској улици која се издвојила изузетним програмским захватима.

У емисији говоре: Љиљана Ћинкул, уметничка директорка Графичког колектива, Виктор Киш, в.д.директора београдског Музеја савремене уметности, Светлана Петровић и Гордана Добрић, кустоскиње Галерије Културног центра Београда, Вахида Рамујкић, председница Управног одбора УЛУС-а, Маја Ћирић, кустоскиња Јесење изложбе, Аница Туцаков, уметничка директорка Нове галерије визуелних уметности, Надежда Кирћански, визуелна уметница.

Уредник и сренариста: Данијела Пурешевић
Режија: Марко Шотра

 

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару