Врлине

"Нема спаса без врлине, нема врлине без рада", говорили су стари Латини. Наша тема су врлине, па ћемо кроз разговор са нашим гостима и кроз занимљиве илустрације да се подсетимо кључних врлина и томе како да их негујемо код себе.

Од антике мислиоци врлину третирају као снагу духа и способност исправног деловања, а темељним су сматрали четири: разборитост, праведност, умереност и храброст. У хришћанству вредновала се смерност, уздржљивост, морална чистота и праведност. С друге стране, будистичке вредности тичу се исправних назора, намера, говора, делања, живота, напора, пажње, сабраности.

Вредности се сматрају позитивним етичким својствима човека, које представљају моралну изврсност личности. Универзалне вредности данашњег друштва су алтруизам, верност, дисциплина, емпатија, ентузијазам, креативност, љубав, мудрост, праведност, праштање, али и храброст, машта, ненасиље, одговорност, осећајност, оптимизам и многе друге врлине о којима ће из разних углова говорити наши данашњи гости.

"Да би се добровољно и слободно признала и уважила туђа вредност, неопходно је имати властиту вредност", рекао је Семјуел Бекет, а о врлинама ове недеље у нашем студију говориће: психолог и психотерапеут Кристина Брајовић Цар са Факултета за медије и комуникације, педагог Јела Станојевић из Педагошког друштва Србије и свештеник Миле Суботић, асистент на Православно-богословском факултету. О античким врлинама говориће нам познато телевизијско лице филозофије, професор др Владимир Гвозден, са Филозофског факултета у Новом Саду. Напредовање у доброме је циљ свакоме од нас, сматрао је Толстој, а то се може постићи кроз бављење науком или спортом. Зато су наши гости и Бојан Кениг, научник из Центра за промоцију науке и наш познати џудиста, Александар Кукољ.

Вредне Марија Матић и Милица Копривица су ове недеље наша музичка подршка. А у студију ћемо приказати и које то врлине неко треба да има како би могао да се бави стреличарством, што ће нам на делу са луковима и стрелама показати наши гости, студенти ДИФ-а, предвођени професором Миливојем Допсајем и тренером Александром Станковићем. Наша гошћа биће и млада Александра Вујић, добитница награде Вечерњих новости "Подвиг године" за 2020. годину за своју хуманитарну акцију "Наше мало за дечји осмех". Пратите нас и овог петка, а наша порука је да следимо добре примере и негујемо врлине!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару