Опстанак породице

"Све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна, несрећна је на свој начин", славна је Толстојева реченица којом започиње породичну сагу Ане Карењине и неизбежна на почетку наше данашње приче. С друге стране, социолози кажу да је породица, наша овонедељна тема, нуклеус друштва.

Еурипид је сматрао да су деца за све људе њихов живот, а Гете да највећи човек увек остаје - дете. Много питања, сумњи, љубави, брига уткано је у идеју о породици, а ми се питамо са којим се то изазовима породица суочава данас и шта је изменило њену слику?

Породица, осим репродуктивне, привредне и социјалне, има и значајну психолошку, васпитну и социјализацијску улогу. Међутим, много тога се мења, узроци су бројни, а међу њима су и промењене друштвене вредности. Статистика не охрабрује - 1950. је закључено око 77 хиљада, а у 2018. години око 36 хиљада бракова, дакле више него дупло мање, док је данас већи број развода - у питању је сваки четврти брак.

Говорићемо о типовима породице, функцији, утицајима које трпи, као и тенденцијама које су очекиване у будућности. О томе - прави зналци: социолог професор др Драган Станојевић са Филозофског факултета у Београду, педагог и педагошки саветник Емилија Марковић из Педагошког друштва Србије, психолог и психотерапеут Гордана Никић са Универзитета Сингидунум, а о утицају медија професор др Амра Латифић са Факутета за медије и комуникације.

Породица је и економски савез две фамилије, а регулисана је и правно. О томе, економиста професор др Дејан Шошкић са Економског факултета у Београду и правник Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости.

Нашу данашњу тему ћемо подржати и музички. Наши гости су Марија Жежељ и њен бенд, који ће нашу емисију увеселити тематским нумерама. У емисији ћемо представити и дивне примере успешних радионица за побољшање породичних односа и рада са децом, видећемо како се они могу најбоље моторички развијати, а у студију имамо и намлађе госте.

Пратите "Студио знања"!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару