Мира Адања Полак: Ексклузивно

Чувари тајни

Чекајући на један интервју отсела сам у Јерусалиму у једном хотелу у арапском делу града. По гостима хотела убразо сам схватила да је то место више од хотела и да има своју причу. Брзо сам се организовала и снимила емисију која говори о неким тајнама места које се зове "Америчка Колонија". Ево и те приче и те тајне.

Уз помоћ барона Јустинова, деде познатог глумца Питера Јустинова, почетком XX века ходочасници који су дошли у Јерусалим у уверењу да ће се Исус Христос поново појавити, ту оснивају преноћиште за ходочаснике, а ту почињу да одседају туристи и археолози.

Палма која стоји данас у дворишту хотела је део приче о пријатељству између породица Спафорд првих мисионара и оснивача и породице Јустинов. Када су се венчали мисионари Берта Спафорд и Фредерик Вестер добили су две палме као свадбени дар од породице Јустинов. Једна палма је настрадала од шрапнела за време рата 1948. године, а друга је увенула 1994. године. Валентина Вестер, ћерка Берте, писала је Питеру Јустинову и замолила га да засади нову палму у колонији пошто су палме њен саставни део. Питер Јустинов је дошао са сином, донео палму и засадио је у духу традиције пријатељства две породице. Та палма је и данас у дворишту хотела.

Овде су одседали најзначајнији људи данашњице, политичари, писци, сликари и глумци. Сви су долазили овде како би нашли инспирацију. Лоренс од Арабије је често долазио. Током Првог светског рата америчка колонија је прехрањивала 2000 људи дневно, а многи су стизали из Газе, Јафе и Хаифе где су људи од глади умирали на улицама. Чланови колоније волонтирали  су у болницама где су неговали рањенике свих зараћених страна. Колонија је опстала кроз тешке године Првог светског рата. На овом месту 1993. године у соби број 16, били су и тајни мировни преговори између Палестинаца и Изрелаца што је довело до потписивања мировног споразума у Ослу и историјског руковања између Арафата и Рабина. Преговори су се одвијали овде зато што су обе стране одувек америчку колонију сматрали неутралним местом. И дан данас можете видети у хотелу како седе заједно муслимани и Jевреји.

Ово место је познато и по окупљању оних људи који имају праве информације које размењују и кроје свет. У целом хотелу раде хришћани, муслимани и Jевреји и сви поштују вере других. Хотел сваке суботе прави раскошну трпезу, пошто је субота дан за јеврејски сабат други ресторани су затворени у Јерусалиму тако да има доста јеврејских гостију а служе их палестински конобари.

Америчка колонија је и даље у поседу потомака првих колониста. Прича о Америчкој колонији је испреплетана са историјом Јерусалима, а прича о оснивачима овог чудног места је и била мотив да Вам испричам ову причу.

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Autor:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару