Студио знања: Градоманија

Каква нас будућност очекује у градовима? На који начин можемо на то да утичемо на нивоу друштва, а како као појединци? Које су предности, а које мане живота у граду када је реч о нашем менталном здрављу? На који начин развој нових технологија мења градски живот? И како изгледају смеле замисли научника, истраживача и архитеката када је реч о суочавању са проблемом пренасељености градова?

Да ли знате да више од половине светске популације тренутно живи у градовима, а да УН превиђају да ће до 2050. године та бројка обухватити 2/3 становника наше планете? У Србији, чак око 80% људи већ настањује градове, а миграције из руралних у урбане средине су све чешће. Све више и више људи се из села сели у њих у потрази за трагајући за већим могућностима, бољим послом, привлачнијим видовима културног уздизања, рекреације и забаве. Међутим, да ли ће се њихов сан о бољем животу у градовима остварити?

Градове чине не само зграде и улице, већ и људи. Зато смо у "Студио знања" позвали стручњаке који из различитих углова прочавају понашање човека: социолога проф. др Далибора Петровића са Филозофског факултета, антрополога и редитеља Младена Милосављевића и психијатра и психотерапеута Александра Мисојчића.

Када говоримо о будућности градова, стиче се утисак да велику одговорност, ако не и највећу, имају архитекти. Управо зато, наша гошћа је и проф. др Драгана Васиљевић Томић са Архитектонског факултета у Београду која ће нам открити иновативна решења архитеката за решавање проблема пренасељености великих урбаних подручја. Све већа концентрација људи у градовима и њихово ширење, доводи до нестанка зелених површина, али и настанка идеја о насељавању свемира. Током емисије, о томе ћемо разговарати са проф. др Невеном Васиљевић са Шумарског факултета у Београду и Ненадом Миловановићем из Астрономске опсерваторије Београд.

Гости "Студија знања" су и чланови квартета "Модус вивенди" који ће музиком илустровати нашу тему. Осим одличних музичара, ове недеље окупили смо и сјајну екипу из Школе глуме "Мали принц" које очекује озбиљна грађевинска авантура - прављење макете градилишта у нашем студију, а током емисије ћемо видети о необичне замисли студената Архитектонског факултета који раде на пројекту насељавања свемира.

Уредник "Студија знања": Зоран Живковић
Уредник емисије и водитељ: ИванаМиленковић
Ководитељ: Винка Мариновић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару