Грозд

У паузи овогодишњих летњих врелина, једног кишовитог дана, запутили смо се у млавски виноградарски рејон, у подручје општина Велико Градиште, Пожаревац, Мало Црниће, на обале Дунава и Пека.

Пошли смо код малих виноградара и винара. У пожаревачком и браничевском виногорју до пре тридесетак година свако домаћинство правило је углавном за себе, питка и карактеристична вина. Сви су имали толико да гостима на панађурима, заветинама, славама и литијама понуде
углавном свеже вино из својих подрума. Данас се као и у многим другим крајевима Србије ситуација променила. Чокоти су нестали, подруми остали празни, бачве труле на другим местима. Ипак има и оних који још негују по неки чокот.

Екипа емисије Грозд провела је неколико дана на Кварнерским острвима. Осетили укус јагњетине и маслиновог уља и сира. Само на овом острву гаји се сорта грожђа Жлахтина. Виноградари су истовремено винари, угоститељи и хотелијери. Заокружили су процесе производње, прераде и продаје. Надомак врбничког поља, на литицама изнад мора, Врбничани су добили и вински хотел-Винотел.

Из Шпанског града Каравака де ла Круз, стигла нам је занимљива репортажа: Винска трка на коњима.

Уредник емисије Душан Величковић

четвртак 19 септембар 2019 године, РТС 2

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње