четвртак, 19. сеп 2019, 19:46
Грозд
У паузи овогодишњих летњих врелина, једног кишовитог дана, запутили смо се у млавски виноградарски рејон, у подручје општина Велико Градиште, Пожаревац, Мало Црниће, на обале Дунава и Пека.
Пошли смо код малих виноградара и винара. У пожаревачком и браничевском виногорју до пре тридесетак година свако домаћинство правило је углавном за себе, питка и карактеристична вина. Сви су имали толико да гостима на панађурима, заветинама, славама и литијама понуде
углавном свеже вино из својих подрума. Данас се као и у многим другим крајевима Србије ситуација променила. Чокоти су нестали, подруми остали празни, бачве труле на другим местима. Ипак има и оних који још негују по неки чокот.
Екипа емисије Грозд провела је неколико дана на Кварнерским острвима. Осетили укус јагњетине и маслиновог уља и сира. Само на овом острву гаји се сорта грожђа Жлахтина. Виноградари су истовремено винари, угоститељи и хотелијери. Заокружили су процесе производње, прераде и продаје. Надомак врбничког поља, на литицама изнад мора, Врбничани су добили и вински хотел-Винотел.
Из Шпанског града Каравака де ла Круз, стигла нам је занимљива репортажа: Винска трка на коњима.
Уредник емисије Душан Величковић
четвртак 19 септембар 2019 године, РТС 2
Коментари