Мира Адања Полак: Ексклузивно

Јеврејски рецепт за успех

Многи говоре да мора да постоји нешто што Јеврејима даје ореол успешности у послу. Често то људи називају јеврејским лобијем где се подразумева да Јеврејин Јеврејину у послу помаже и даје му већу могућност него другим партнерима. Такве тврдње су више домен маште и предубеђења, а суштина је можда у јеврејском рецепту пословања.

Боравећи у Тел-Авиву у породици Мајкла Штрауса који је на челу породичне корпорације сазнајем нешто о том начину, може се рећи - рецепту. Породична фабрика хране настала је као прва такве врсте на просторима Израела. Задржала је до данашњих дана вишегодишњи примат а то није било лако у експанзији многих домаћих и иностраних компанија.

Познати по производњи млека, млечних производа, маслиновог уља, чоколаде, кафе многима у својој земљи и у свету претстављају узор у квалитету и дугорочности. Како гласи тај рецепт? Он се не састоји само у рецептурама већ је суштина у начину мишљења како се један посао развија.
Мајкл Штраус ми то објашњава кроз своју животну причу. Он не верује у нагла богаћења и сматра да је мнго теже задржати капитал него га створити. Објашњава свој метод рада и свој принцип ослањања на стручне сараднике и однос који има према њима.

Оно што је занимљиво, чува своје рецептуре, а ја улазим у део за производњу под пуном заштитом без права уласка где се налази њихова породична тајна а она се састоји у рецепту "како направити шлаг који стоји и не пада". Емисија даје атмосферу пословања у Израелу а у исто време је и кратак курс за бизнисмене који помаже у решавању често исхитрених одлука.

Аутор Мира Адања Полак

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње