недеља, 28. јул 2019, 15:00
Мира Адања Полак: Ексклузивно
Јеврејски рецепт за успех
Многи говоре да мора да постоји нешто што Јеврејима даје ореол успешности у послу. Често то људи називају јеврејским лобијем где се подразумева да Јеврејин Јеврејину у послу помаже и даје му већу могућност него другим партнерима. Такве тврдње су више домен маште и предубеђења, а суштина је можда у јеврејском рецепту пословања.
Боравећи у Тел-Авиву у породици Мајкла Штрауса који је на челу породичне корпорације сазнајем нешто о том начину, може се рећи - рецепту. Породична фабрика хране настала је као прва такве врсте на просторима Израела. Задржала је до данашњих дана вишегодишњи примат а то није било лако у експанзији многих домаћих и иностраних компанија.
Познати по производњи млека, млечних производа, маслиновог уља, чоколаде, кафе многима у својој земљи и у свету претстављају узор у квалитету и дугорочности. Како гласи тај рецепт? Он се не састоји само у рецептурама већ је суштина у начину мишљења како се један посао развија.
Мајкл Штраус ми то објашњава кроз своју животну причу. Он не верује у нагла богаћења и сматра да је мнго теже задржати капитал него га створити. Објашњава свој метод рада и свој принцип ослањања на стручне сараднике и однос који има према њима.
Оно што је занимљиво, чува своје рецептуре, а ја улазим у део за производњу под пуном заштитом без права уласка где се налази њихова породична тајна а она се састоји у рецепту "како направити шлаг који стоји и не пада". Емисија даје атмосферу пословања у Израелу а у исто време је и кратак курс за бизнисмене који помаже у решавању често исхитрених одлука.
Аутор Мира Адања Полак
Autor:
Мира Адања-Полак
У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]
Коментари