Година на филму 2008.

На путовање кроз свет покретних слика у години за нама повешће вас Сандра Перовић у специјалној новогодишњој емисији «Година на филму» коју чине акценти са најпрестижнијих светских фестивала, ексклузивни интервјуи са глумачким и редитељским звездама, најбоља остварења у Холивуду и у Европи, најгледанији међу популарним наставцима, као и домети српског филма.

Кроз 45 минута ове емисија подсетићемо се зашто је 58. берлински фестивал био више рокенрол и прослава музике- а мање филма, зашто је било мање холивдуских звезда и да ли је иза свог редитељског дебија стајала лицно Мадона или Гај Ричи.

Шта су о својим новим улогама током календарски првог фестивала у години за нама Сандри Перовић рекли Пенелопе Круз, Бен Кингслли, Џозеф Фајнс, Нани Морети.

Са 80. јубиларне доделе награда америчке филмске академије, фокус је на историју Оскара и присећање на најзначајније тренутке свечаних церемонија као и на награђиване филмове.

Ауторка ће вас подсетити зашто су спортске легенде Марадона и Тајсон били атрактивнији од филмских звезда на 61. канском фестивалу где су снаге одмеравали Клинт Иствуд, Вим Вендерс, Браћа Дарден и да ли је Харисон Форд после 19 година успео да сачува имиџ снажног акционог јунака Индијане Џоунса. Потпуну слику о светској продукцији у 2008. заокружиће подсесћање на 65. венецијанску Мостру коју су обележили документарци о животима славних уметника попут модног креатора Валентина Гараванија и живе легенде француског новог таласа Ањес Варде.

Иако се догодила готово на самом крају године, прича о додели награда европске филмске академије указаће да је 2008. означила велики повратак италијанског филма.

Година за нама била је важна и за српске ауторе Горана Паскаљевића, који се придружио листи светских редитеља којима је приређена ретроспектива у њујоршком музеју модерне уметности, популарном МОМИ, као и за Горана Марковића, цији је филм «Турнеја» поред многих међународних признања проглашен српским кандидатом за Оскара.

Аутор емисије је Сандра Перовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво