Студио знања: Почетак и крај

"Почетак је пола сваке акције", каже грчка пословица. Ове недеље у "Студију знања" бавимо се прапочетком свемира и свега што нас окружује, али и тиме шта подразумева крај - живота, односа, природе.

Зато ми ове недеље и крећемо од прапочетка, од Великог праска. Стога, како је изгледао почетак свемира и како би могао да изгледа његов крај, рећи ће нам физичар Милан Стојановић из Астрономске опсерваторије Београд. Шта је био окидач за настанак живота на Земљи и како настају и нестају биљне и животињске врсте откриће нам професор др Гордана Томовић са Биолошког факултета. Шта у једном друштву бива узрочник за промену културолошких епоха, друштвених уређења или уметничких стилова, и како се ремети континуитет прогреса, објасниће нам професор др Ратко Божовић, социолог културе.

Љубав нема година, она се увек рађа, сматрао је Паскал, а то нас наводи да размотримо питање почетка и краја љубави. Где је та граница у љубавном, али и иначе у односима међу људима и зашто нам то тако тешко пада, рећи ће нам психијатар и психотерапеут Оливер Видојевић из Института за ментално здравље.

Питање почетка и краја живота нас све интригира и збуњује још од детињства. Шта карактерише живот човека у настајању и шта подразумева физиологија старења и смрти, откриће нам лекар др Алекса Живковић из Дома здравља "Др Симо Милошевић".

Када разматрамо животни век човека, намеће се и питање радног века. Зато смо у студио желели да позовемо професионалце који јако млади започињу своју професију, али су зато и најмлађи пензионери. Како изгледа у једној фудбалској каријери упитаћемо наше најмлађе госте, фудбалере фудбалског клуба "Тријумф" из Београда и њиховог тренера Александра Вељковића.

Наш гост је и аутор филма који, како критика каже, "афирмативно гледа на живот", а специфичан је по томе што није написан по типичној, линеарној, драматуршкој структури - експозиција, заплет, расплет и крај. Како се развија драматуршки заплет и шта представља у једном филму, а шта на даскама које живот значе, рећи ће нам филмски редитељ и професор филма на Кингстон универзитету у Лондону, Властимир Судар.

Како експериментом можемо да илуструјемо почетак и крај осцилација за које сматрамо да су немогуће да се понављају, рећи ће нам Јакша Бошковић, демонстратор Центра за промоцију науке. Припремили смо многе занимљиве садржаје, пратите нас и ове недеље.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару