Мира Адања Полак: Ексклузивно

Како сам одбио Диора - Александар Јоксимовић

У време брзих промена информација, догађаја који трају кратко, отици у дом Александра Јоксимовића је лековито. Схватите да постоје трајне вредности, да постоје сећања и да враћање на њих може да помогне у тражењу правог пута у сваком занимању као и у уметности.

Добитник високих признања код нас и у свету издвојио се оргиналношћу, трагом који иза себе оставља као и скромношћу која га карактерише. Никада није наметао свој стил нити свој начин размишљања а они који знају ста вреди и траје препознали су га још одавно.

Од момента када је Александар Јоксимовић 1967. године приказао своју прву колекцију високе моде "Симониду", низао је  само успехе. Москву и Париз 1969. године осваја својом колекцијом "Проклета Јерина" и добија понуду да постане креатор модне куће "Диор". Следе Рим, Њујорк... Одмеравање снаге и талента са светом је увек препоручљиво и корисно али унутрашњи глас је важан за унутрашњи мир и зато је Александар Јоксимовић остао овде.

Интервјуе нерадо даје и стално истиче да он није више важан и да је све већ речено. Зато је интервјуа тако мало, а доказа велике каријере тако много.

Његове моделе носиле су многе славне личности код нас и у свету, а креирао је и за Јованку Броз. Први пут после скоро двадесет година Александар Јоксимовић појављује се у емисији "Мира Адања Полак - Ексклузивно".

"Када сам Александра Јоксимовића поново срела, после двадесетак година, био је исти... насмејан, смирен и још увек мишљења да свако иступање у јавности нема неког посебног смисла јер се ионако већ дуго не бави модом. Дошла сам у његов дом пун успомена, држала сам шешир у рукама који ми је одавно поклонио и који је постао мој заштитни знак када год снимам на ветру.

Разговарали смо дуго и тако је настао овај ексклузивни интервју дат пред камерама после двадесет и више година након изложбе у Музеју примењене уметности у Београду, и посвећене њему, а на чије отварање није ни отишао. Никада није волео гужву јер му, како је рекао, не прија. Изгледа лепо, а године му нису одузеле отменост, скромност, одмереност и својеврсни шарм. Уопште се није променио. Данас има 85 година", овако Мира Адања Полак описује свој сусрет са прослављеним модним креатором.

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Autor:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару